Weer valt een leider uit. Rust dit jaar soms ‘een vloek’ op de gele trui?

Martin grijpt naar zijn sleutelbeen Foto AP

Zonder gele trui vertrok het Tourpeloton vanmiddag voor de zevende etappe naar Fougères. Na het uitvallen van leider Tony Martin, die gisteren bij een val vlak voor de finish zijn sleutelbeen brak, staat de Brit Chris Froome op de eerste plek in het algemeen klassement. Maar het bijbehorende geel draagt hij vandaag niet.

Er wordt al gesproken over een ‘vloek’ die op de leiderschapstrui zou rusten. Eerder deze Tour ‘sneuvelde’ geletruidrager Fabian Cancellara na een val in de derde etappe. De Zwitser voltooide de rit in de achterhoede en werd ‘regulier’ uit het geel gereden door Froome, die het tricot een dag droeg. Het verschil met Martin? Die behield gisteren het geel, nadat hij met een uiterste inspanning nog de finish had gehaald. Pas ’s avonds gaf hij op. „Als de leider er daags nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui”, zei juryvoorzitter Guy Dobbelaere in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

In de Tour van 2007 ontbrak de leiderstrui voor het laatst in het peloton, de dag nadat de Deen Michael Rasmussen door zijn eigen Rabobankploeg uit de koers was gehaald omdat hij dopingcontroles had ontweken. In 1980 weigerde de latere winnaar Joop Zoetemelk uit respect het geel aan te trekken nadat leider Bernard Hinault had opgegeven met een knieblessure. Eddy Merckx deed in 1971 hetzelfde, na een val van Luis Ocaña, net als Erik Zabel in 1991 na opgave van Chris Boardman.

Martin viel gisteren 900 meter voor de finish op een klimmetje, nadat hij het voorwiel van de Franse Bryan Coquard had aangetikt. De Duitser slingerde naar rechts en nam in zijn val een aantal renners mee. Hij greep direct naar de linkerschouder, stapte toch weer op en kon door ploeggenoten over de finish worden geduwd. Daar liet hij zich op het podium met pijn en moeite in een nieuw geel truitje persen; zijn laatste van deze Tour.

    • Maarten Scholten