Toch koopzondag in Ede - christelijke partijen teleurgesteld

Een zondag in Ede, zo rustig zal het voortaan niet meer zijn nu de winkels open mogen op zondag. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Inwoners van Ede kunnen voortaan toch op zondag shoppen. De gemeenteraad stemde gisteren met een kleine meerderheid voor de verruiming van de winkeltijden, ondanks dat in een referendum een meerderheid van de bewoners van de gemeente tegen een koopzondag stemde.

De gemeenteraad bracht daar tegenin dat de meeste inwoners van de stad Ede, 53 procent, voor ruimere openingstijden waren. Met name bewoners van omliggende dorpen waren tegen; 90 procent wilde de zondagsrust behouden. In die dorpen blijven winkels overigens dicht, het gaat alleen om winkels in het stadscentrum. Ook mogen zaken pas om 12 uur opengaan, schrijft Omroep Gelderland, om kerkgangers niet te storen.

In de raad stemden twintig raadsleden gisteren voor, achttien raadsleden van de christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie stemden tegen.

Twitter avatar VVDEde VVD afdeling Ede Aangenomen! Ede krijgt een koopzondag! Per direct is de keuze aan de ondernemer of zij op zondag open wilt.

Partijen als D66 en de VVD zijn blij met de uitslag, meldt Edestad.nl omdat ondernemers nu zelf kunnen bepalen of ze opengaan of niet. De ChristenUnie reageerde teleurgesteld.

Twitter avatar ChristenUnieEde ChristenUnie Ede Koopzondag in #Ede realiteit; ChristenUnie is teleurgesteld. Lees onze reactie na stemming verruiming winkeltijden: https://t.co/l6K2QzpOUG

In een reactie schrijft de partij in Ede:

De ChristenUnie wil graag een centrum waar ook kleine ondernemers hun plek hebben en winkelpersoneel de vrijheid van keuze houdt met betrekking tot zondagswerk. De ChristenUnie realiseert zich terdege dat de tijd waarin we leven aan verandering onderhevig is. De 7*24 uurseconomie gaat ook Ede niet voorbij. Maar het tempo en de manier waarop dit in de afgelopen periode in Ede is gebeurd, heeft wat de ChristenUnie betreft weinig met het Edese thema “Ontmoeten en Verbinden” te maken.

    • Anouk Eigenraam