Streven even belangrijk als resultaat

Het nee-referendum stelt Europeanen buiten Griekenland voor raadsels. Binnen Griekenland geldt het onder de nee-stemmers vooralsnog als een briljante politieke strategie. Tsipras is er met het referendum in geslaagd zijn positie aanzienlijk te versterken: zowel de bevolking als een groot deel van de oppositie staat nu achter hem. Met die rugdekking kan hij de stormen in het buitenland en binnen zijn partij veel beter aan.

De stemming zondag heeft duidelijk gemaakt dat 61 procent van de bevolking hem steunt in zijn pogingen om voor Griekenland het onderste uit de kan te halen. Daarbij telt voor Grieken het streven net zozeer als het uiteindelijke resultaat. Velen twijfelen aan het vermogen van Tsipras om het land uit deze diepe economische crisis te halen. Maar weinigen betwijfelen zijn oprechtheid en schone handen.

De keuze zondag voelde voor kiezers als een keuze uit twee kwaden. Niemand dacht dat het na de nee-stem gemakkelijker zou worden.

De nee-stemmers handelden vaak uit woede over wat ze ervaren als vernedering. Het werkte averechts dat voormalige premiers en Europese politici campagne voerden voor een ‘ja’ en daarbij vooral dreigementen gebruikten.

Dat kort nadat de uitslag bekend was geworden Antonis Samaras, partijleider van conservatieve partij Nieuwe Democratie en de vorige premier, zijn functie neerlegde, werd gevierd als tweede overwinning op de oude garde. ‘Twee vliegen in één klap voor Tsipras’, constateerde zijn aanhang.

In plaats van de premier die stapje voor stapje al zijn beloftes moest breken en daarmee geen haar beter is dan zijn voorgangers, geldt Tsipras als man die bereid is zonder persoonlijk gewin alles in de waagschaal te stellen. Zelfs als dat uiteindelijk weinig oplevert.

    • Marloes de Koning