Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Staat verdient slechts 1 euro aan verkoop Reaal aan Anbang

Logo van SNS REAAL.
Logo van SNS REAAL. Foto ANP/Remko de Waal

De Nederlandse Staat verdient veel minder dan verwacht aan de verkoop van verzekeraar Reaal aan de Chinese verzekeraar Anbang. Eerder werd uitgegaan van een verkoopprijs van 150 miljoen euro, maar dat is nu teruggebracht tot een symbolisch bedrag van 1 euro.

Dat staat in een brief die minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) heeft verstuurd aan de Tweede Kamer. De reden van de prijsdaling is de hogere kapitaalinjectie die de Chinezen toezeggen te doen in Vivat, zoals de verzekeringstak tegenwoordig heet. Dat bedrag is vastgesteld op 1,35 miljard euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 770 miljoen tot 1 miljard euro. Ook betaalt Anbang de staat de uitstaande belastingschuld over 2013 en 2014 van Reaal, een totaal van 85 miljoen euro.

Dijsselbloem beaamt dat de lagere verkoopprijs een tegenvaller is. Wel is het volgens de minister “in de geest van wat is afgesproken”, want waar de verkoopprijs daalde, nam de kapitaalinjectie toe. Dat komt volgens Dijsselbloem ten goede van de verzekeraar, die zes miljoen polishouders en 4.000 werknemers heeft. Volgens economieredacteur Chris Hensen is de verhoging een indicatie van de financiële situatie bij de verzekeraar:

“Het is een slecht teken dat er 30 procent meer kapitaal in het bedrijf moet worden gestoken. De situatie is er verre van rooskleurig. Eigenlijk is er het één (aandelenprijs) tegen het ander afgestreept (kapitaalinjectie). De staat krijgt nu niets voor de verkoop, en of dat nou wordt afgeschreven bij SNS Bank (dat tot dezelfde holding behoort, red.) of bij de staat, het blijft pijnlijk.”

Twitter avatar PressFinancien Pressroom Financiën Dijsselbloem: “voor REAAL moest een oplossing komen en dat is er nu.” Over verkoop #reaal. “Anbang is bereid er geld in te investeren”

DNB geeft goedkeuring, wachten is op Chinese toezichthouder

Een meevaller voor Dijsselbloem is dat de overname van Reaal is goedgekeurd door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens Hensen ging het DNB primair om het kapitaal:

“Een verzekeraar moet voldoende kapitaal hebben om te beleggen zodat het in de toekomst genoeg geld heeft om uit te keren aan de polishouders. Dat is waar DNB vooral op heeft gelet.”

Nu is het wachten op het groene licht van de Chinese toezichthouder. Eerder schreef politiek redacteur Philip de Witt Wijnen dat dit geen probleem zou moeten zijn, aangezien er tussen Anbang en de Chinese partijtop familiaire banden bestaan. Nu twijfelt hij echter:

“Het duurt nu al een half jaar voor de Chinezen om toestemming te geven. Dat vind ik heel lang. Wat dat betreft is China onvoorspelbaar, dus ik ben benieuwd of het doorgaat.”

Voor de houdstermaatschappij waar SNS Bank en Vivat onder vallen leidt de verkoop tot een flink verlies. De verzekeringstak stond namelijk voor ongeveer 2,4 miljard euro in de boeken. Aangezien SNS Bank het enige overgebleven bedrijf in de holding is, dreigt die tegenvaller door te werken op de financiële positie van de bank, tenzij de Staat besluit het verlies op zich te nemen.

Eindelijk een koper

Minister Dijsselbloem was de afgelopen maanden naarstig op zoek naar een koper voor Vivat, dat in 2013 in staatshanden kwam bij de nationalisatie van SNS Reaal. Maar liefst 86 partijen werden benaderd om een bod uit te brengen op de verzekeraar, die onder meer achter merken zoals Reaal en Zwitserleven zit.

Aanvankelijk leek het vroegere Reaal nog in Nederlandse handen over te gaan. Tot ongeveer een maand geleden was ASR, een andere genationaliseerde verzekeraar, het bedrijf te willen kopen met behulp van een groep private investeerders. Ook Delta Lloyd werd kort genoemd, maar haakte in november vorig jaar af. Het Chinese Anbang meldde zich pas op het laatste nippertje als mogelijke koper van Vivat.