Pas nou op met die selfies

Twee van de tien borden die de Russische overheid plaatste om te wijzen op het gevaar van selfiestunts.
Twee van de tien borden die de Russische overheid plaatste om te wijzen op het gevaar van selfiestunts.

Het was vorige week opnieuw raak. In Moskou overleed een tiener nadat ze van een brug viel bij het maken van een ‘selfie’: een zelfportret gemaakt met de smartphone.

De fotohype heeft daarmee in Rusland alleen al dit jaar aan tien mensen het leven gekost, volgens cijfers die de Russische politie bekend heeft gemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken probeert nu met een campagne, getiteld ‘Safe Selfies’, een einde te maken aan de enorme risico’s die regelmatig worden genomen om een bijzondere selfie te kunnen maken en likes binnen te halen.

Russen halen vaker het nieuws met hun selfiestunts. Zo werden twee brandweermannen in maart ontslagen wegens ‘ongepast gedrag’: ze hadden een selfie gemaakt tijdens een brand waarbij zeventien mensen omkwamen. En in mei dit jaar schoot een zeventienjarig meisje uit Moskou zichzelf per ongeluk in het hoofd tijdens het maken van een zelfportret met een geladen geweer.

Volgens persbureau AP zijn dit jaar al meer dan honderd gewonden gevallen in Rusland door wat de ‘selfie-epidemie’ wordt genoemd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken probeert nu met tien verschillende waarschuwingsborden en een promotiefilmpje de Russen op het gevaar van selfies te wijzen.

„Naast voordelen brengt de moderne wereld ook nieuwe gevaren met zich mee”, zei politiewoordvoerder Yelena Alexeyeva tegen persbureau AP. „We willen de burgers eraan herinneren dat de weg naar meer likes op sociale media een dodelijke kan zijn.”

Eerder werd in de Verenigde Staten door de U.S. Forest Service gewaarschuwd voor het gevaar van ‘bear selfies’: bezoekers die op de foto gaan met een beer op de achtergrond. Automobilisten zetten in natuurparken hun auto’s aan de kant, klimmen over de vangrails en stappen het water in om dichter bij een beer te komen.

In 2012 overleed een wandelaar in het Denali National Park in Alaska nadat hij uitgebreid een beer van dichtbij had gefotografeerd. De wandelaar bleek bij het maken van de foto de geadviseerde afstand – minimaal vierhonderd meter tussen beer en mens – te hebben genegeerd.