Europees Parlement wil panoramavrijheid behouden

Het Europees Parlement heeft gisteren niet ingestemd met een beperking van de zogenoemde ‘panoramavrijheid’. Dat meldt EU-parlementariër Julia Reda op haar website. De panoramavrijheid is het recht om zonder toestemming en zonder betaling foto’s te publiceren van kunstwerken en architectuur aan de openbare weg. In een aantal landen – waaronder Frankrijk, België en Italië – is toestemming nodig voor het fotograferen van bekende kunstwerken of gebouwen, zoals de Eiffeltoren. De EU wilde dit gelijktrekken, maar dit is nu door het parlement geblokkeerd. In Nederland is het recht op panoramavrijheid sinds 2004 wettelijk geregeld. De Duitse fotograaf Nico Trinkhaus (27) startte een online petitie (‘Save the Freedom of Photography!#saveFoP’) om de panoramavrijheid in Europa te redden. De petitie was vanochtend al door ruim een half miljoen mensen getekend.