Ook de jeugdwerker kwam voor seks

Klanten van een 16-jarig meisje dat werd geprostitueerd, staan terecht in de Valkenburgse zedenzaak. Compassie met haar hebben ze nauwelijks.

Loverboy Armin A. herkende de 32-jarige hulpverlener K. meteen toen hij op 1 oktober van het vorige jaar de deur voor hem opende in een Valkenburgs hotel. De zestienjarige Heerlense die daar destijds twee weken betaalde seks had met mannen hoorde A. en K. samen lachend de trap op komen.

K. was al negen jaar werkzaam als jeugdhulpverlener en pedagogisch medewerker in Cadier en Keer, hij werkte uitgerekend met slachtoffers van loverboys en loverboys zelf. A. had hem herkend van een behandeling na een vorige veroordeling.

K.’s advocaat Hans Eliëns bestrijdt deze lezing van het Openbaar Ministerie (OM). Zijn cliënt schatte het meisje in als meerderjarig, hij zou A. pas na de seks hebben gezien en toen argwaan hebben gekregen. Hij meldde het voorval bij zijn werkgever, waarna de arbeidsovereenkomst met K. werd ontbonden. Zijn voormalige directeur omschreef K. als ‘een moraalridder’ en een van zijn beste krachten.

Eén dag cel

Het OM eiste vanochtend een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar tegen K. en een beroepsverbod. Volgens zijn advocaat gaat zo’n verbod veel te ver, omdat hij toch al geen verklaring van goed gedrag meer zal kunnen overleggen. De raadsman vindt één dag cel (overeenkomend met de voorlopige hechtenis) en een werkstraf passend.

De 26 mannen die vorig najaar het meisje in Valkenburg bezochten staan tot en met volgende week donderdag terecht. Drie later. Van de eerste twaalf verdachten, die gisteren en vandaag terechtstonden, verscheen niemand zelf. De angst voor nog meer schadelijke effecten van hun bezoek aan het meisje is groot. Verzoeken om behandeling achter gesloten deuren werden woensdag door de rechtbank afgewezen. Openbaar Ministerie, verdediging en rechtbank waakten gisteren wel voor het noemen van te veel details: wel leeftijden, alleen achternamen van verdachten, geen woonplaatsen.

Officier van justitie David van Kuppeveld verweet de verdachten van gisteren vooral druk te zijn met de gevolgen voor zichzelf, zoals relatieproblemen, slapeloosheid en depressies. Compassie met het toen zestienjarige meisje met wie ze betaalde seks hadden ontbreekt vrijwel volledig. „Zoals destijds hun lusten voorrang kregen op de belangen van een kind.”

‘Volslagen gebrek aan respect’

Vijf van de zes mannen, tussen de 22 en de 52 jaar oud, hoorden straffen eisen van zes, acht, tien en twaalf maanden celstraf, waarvan steeds vier voorwaardelijk. Die variëteit volgt onder meer uit verschillen in getoonde schuldbewustheid en het verzoeken om seks zonder condoom. Tegen de zesde verdachte, E. (49), die vreemde verklaringen aflegde en seks had terwijl hij „eigenlijk heel vies van haar was”, eiste het OM twaalf maanden onvoorwaardelijk. Vanwege een „volslagen gebrek aan respect” voor het meisje.

Ivo van de Bergh, advocaat van de zes verdachten, betoogde dat „redelijk zorgeloze, hardwerkende burgers” door de verhalen van het OM en de aandacht in de media plots „de actoren in een kinderseksschandaal” werden, „als viezerik en pedofiel weggezet”. Hij bepleitte vrijspraak voor de mannen, omdat ze niet uit waren op seks met een minderjarige en er ook van uitgingen dat het meisje meerderjarig was.

Het inmiddels zeventienjarige slachtoffer was niet aanwezig bij de zitting. De rechtbank las wel een verklaring namens haar voor. Het meisje vraagt zich nog steeds af hoe ze in de situatie terecht heeft kunnen komen. Ze voelt zich van haar vrijheid beroofd, omdat ze mogelijk nog jaren in een jeugdzorginstelling moet worden behandeld. Bovendien heeft de Heerlense zorgen over haar toekomst: „Welke jongen wil mij nog?”

Namens de ouders van het meisje vroeg advocaat Nino Pennino 5.000 euro slachtoffervergoeding per klant. Advocaat Van de Bergh verklaarde dat verzoek niet-ontvankelijk, omdat te moeilijk is om de schade vast te stellen.

De rechtbank doet uitspraak op 23 juli.

    • Paul van der Steen