‘Onduidelijkheid medicijnvergoeding bij ouderen’

Meer dan tweederde van de ouderen nemen meerdere medicijnen in en tasten volgens een onderzoek van ouderenbond ANBO in het duister over de vergoedingen. Foto ANP/ Koen Suyk

Ouderen hebben vaak geen idee voor welke kosten van medicijnen ze een vergoeding krijgen en wat die kosten zijn. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerd onderzoek van de ouderenbond ANBO in samenwerking met apothekerskoepel KNMP en onderzoeksbureau MWM2 onder ruim 1600 senioren.

ANBO en KNMP willen dat zorgverzekeraars hun verzekerden toegankelijker informatie verstrekken over polisvoorwaarden en vergoedingen. Ouderen weten niet waar ze aan toe zijn, zo zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

“Senioren tasten vaak in het duister als het gaat om de vergoedingen voor – en kosten van – medicijnen.”

Meerderheid ouderen checkt zorgpolis niet

In totaal 62 procent van de ondervraagde ouderen raadpleegt de zorgpolis niet om te zien of ze een vergoeding krijgen voor de medicijnen. De helft weet ook niet dat dit mogelijk is waardoor de vergoeding van de medicijnen geen rol speelt bij de keuze voor de zorgverzekering.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat zeven op de tien deelnemende senioren meer dan twee medicijnen gebruiken. Een vijfde zelfs vijf of meer medicijnen. Volgens de ANBO is een periodieke medicatiebeoordeling vanwege het gebruik van zoveel medicijnen hard nodig. Patiënt, huisarts en apotheker kijken dan samen naar het geneesmiddelengebruik.

Omdat senioren vaak meerdere medicijnen gebruiken van diverse artsen wil Den Haan dat er kritisch gekeken wordt naar het gehele medicijngebruik.

“Er kunnen misschien medicijnen worden geschrapt of in dosering worden verminderd: dat kan kosten besparen en gezondheidsrisico’s beperken. Uiteraard moet bij een medicatiebeoordeling ook het gebruik van zelfzorgmiddelen en vitamines aan de orde komen”.

KNMP en ANBO hebben dit begin vorig maand ook aangegeven in een brief aan de Tweede Kamer.

    • Huib de Zeeuw