‘Topman van Bombardier kocht informatie over NS’

De voormalige topman van Bombardier Benelux, Johan Van den Bussche, is ontslagen omdat hij bedrijfsvertrouwelijke informatie heeft gekocht over NS. Hij was de contactpersoon van de Nederlandse consultant Richard de L. bij de Canadese treinenbouwer. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard vandaag, op basis van anonieme bronnen.

Bombardier, wereldwijd actief als bouwer van treinen en vliegtuigen, betaalde in 2012 7.000 euro smeergeld aan De L., in ruil voor informatie over nieuwe Sprinters die NS wilde kopen. Bombardier besloot uiteindelijk niet mee te dingen in de aanbesteding.

In een rapport van Houthoff Buruma, eind mei door NS gepubliceerd, is sprake van „een werknemer van Bombardier België”. De Standaard identificeert deze werknemer als de topman van het bedrijf in de Benelux, zonder hem overigens bij naam te noemen. Van den Bussche werkte sinds 1993 bij Bombardier en leidde onder meer de fabriek in Brugge.

Bombardier bevestigt dat de topman is opgestapt en herstart een campagne over „ethisch gedrag op de werkplek, in het bedrijfsleven en in relatie met externe stakeholders”.