Acteur Omar Sharif (83), bekend van Lawrence of Arabia, overleden

Omar Sharif in 2013.
Omar Sharif in 2013. Foto EPA/Georg Hochmuth

De Egyptische acteur Omar Sharif, die internationaal bekend werd door zijn rol in de filmklassieker Lawrence of Arabia, is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Dat meldt de BBC. Sharif leed aan alzheimer, zo maakte zijn zoon in mei bekend.

Sharif, zoon van een Libanese vader en Syrisch-Libanese moeder, speelde in de jaren 50 in vele Egyptische films. Zijn internationale doorbraak kwam in 1962 met zijn rol als Sherif Ali in Lawrence of Arabia, waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg en twee Golden Globes won. Hij speelde verder in films als Doctor Zhivago (1965) en Funny Girl (1968). Voor zijn rol in Doctor Zhivago kreeg hij wederom een Golden Globe.

Sharif in een scène uit Lawrence of Arabia:

Vele nationaliteiten

Sharif haalde nooit meer de successen die Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago hem brachten, maar hij bleef nog jaren een gewilde acteur voor filmmakers. Volgens persbureau AP had hij dat deels te danken aan hoe flexibel hij was met het spelen van verschillende nationaliteiten. Hij was de geboren Argentijnse revolutieleider Che Guevara in Che!, was de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo in Marco the Magnificent, de Mongoolse leider Genghis Khan in Genghis Khan, een Duitse legerofficier in The Night of the Generals, een Oostenrijkse prins in Mayerling en ook nog een Mexicaanse bandiet in Mackenna’s Gold.

In 2003 speelde hij een rol in de Franse film Monsieur Ibrahim, waarin hij een islamitische winkeleigenaar in Parijs speelde die een Joodse jongen adopteert. Hij kreeg voor die rol een César, het Franse equivalent van de Oscar. In hetzelfde jaar kreeg hij op het filmfestival van Venetië een prijs voor zijn hele oeuvre.

Een interview met Sharif uit 2008:

    • Frank Huiskamp