NSJ 2015: lees de tips van de NRC-muziekredactie

Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli viert North Sea Jazz haar veertigste verjaardag. NRC-muziekrecensenten Amanda Kuyper en Saul van Stapele zijn het hele weekend in Rotterdam en kiezen tien tips uit voor het festival.

De Amerikaanse jazzpianist Chick Corea, hier op het Montreux Jazz Festival in 2011, treedt dit jaar met collegapianist Herbie Hancock op de 40e editie van North Sea Jazz op. ate 12 July 2011. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Vandaag begint de veertigste editie van North Sea Jazz. NRC-muziekredacteuren Amanda Kuyper en Saul van Stapele zijn het hele weekend in Rotterdam en geven tips voor het festival.

Reinier Baas

Amanda Kuyper:

Het ironisch statement dat gitarist Reinier Baas maakte met de bandnaam van zijn More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, kwam goed aan. Niks ‘sociaal relevante’ muziek maar uitbundig ronkende jazz met meerdere lagen. Dit jaar heeft supertalent Baas de compositieopdracht gekregen van North Sea Jazz. Met ook weer een heerlijk raadselachtige projectnaam Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix gaat hij klassiek en jazz verbinden. Zeer benieuwd.

Bekijk een stukje van Reinier Baas (helemaal rechts op gitaar) die ‘Smooth Jazz Apocalypse’ speelt met band:

Chick Corea & Herbie Hancock

Amanda Kuyper:

De een onderzocht in de groep van Miles Davis de fusie tussen jazz en rock. De ander was de grote man achter Davis’ experimentele, elektronische muziek. Om op te verheugen: het duo Chick Corea en Herbie Hancock. Twee jazzinnovatoren in dialoog. Net als in 1979 op North Sea Jazz. Twee live-albums An Evening With Herbie Hancock & Chick Corea zijn een mooie weergave van die concerttournee. Verwacht avontuurlijke jazzverkenningen waar het spelplezier af spat.

Bekijk een gedeelte van het optreden dat Corea en Hancock op het Italiaanse Umbria Jazz-festival gaven in 2013:

Melody Gardot

Amanda Kuyper:

De bijna griezelig veelzijdige zangeres Melody Gardot ging van warmbloedige gospelblues tot prachtig delicate jazzliedjes in een filmnoir soundtrack. Op haar onlangs verschenen vierde album Currency of Man (Spotify) is ze weer van stijl veranderd. Veel emoties nog in haar woorden, maar in plaats van introspectie is de blik meer naar buiten gericht met sociaal-politieke teksten. Haar geluid is doorleefder, ruiger en soulvoller, met een bluesy randje in smaakvolle omlijstingen.

Beluister ‘Same To You’, van Gardots meest recente album Currency of Man:

D’Angelo

Saul van Stapele:

Begint u alstublieft niet zoals vorige keer te fluiten als de grote soulman weer wat later start. Vorig jaar verscheen het magistrale, hyperactuele Black Messiah (Spotify) – een gelaagd, ongefilterd kunstwerk met het ratelend funky ‘Sugah Daddy’, het rauwe ’1000 Deaths’, de spacende eightiesfunk van ‘The Charade’ en het bloedmooie ‘Another You’ dat klassieke soulelementen combineert met ‘dronken’ drums en een onderhuidse jazzy bas. Live met topband het wachten meer dan waard.

Bekijk D’Angelo en zijn band The Vanguard afgelopen februari live tijdens het Amerikaanse programma Saturday Night Live:

Mary J. Blige

Saul van Stapele:

Hét op voorhand niet te missen popoptreden op deze editie van North Sea Jazz lijkt dat van Mary J. Blige. Ze is sinds de vroege jaren negentig koningin van de moderne hiphopsoul en de absolute top in het genre. Ze is met haar prachtige, tot in alle vezels doorleefde ballads, stevige up-temponummers en karakteristieke rauwe stem het kroonjuweel van de soulmuziek van de afgelopen decennia. En de koningin is veel, veel te weinig te zien op de Nederlandse podia.

Herinneren we ons deze nog? ‘No More Drama’ uit 2009:

Paolo Nutini

Saul van Stapele:

Het was een tijdje rustig rond Paolo Nutini, de buitengewoon succesvolle Schotse zanger van deels Italiaanse afkomst uit Paisley. Maar vorig jaar maakte hij veel indruk met zijn boeiende derde album Caustic Love (Spotify). De 28-jarige Nutini put voor zijn muziek gretig uit de rijke soul-, folk- en funkgeschiedenis en geeft er vol bezieling zijn eigen draai aan. Hij is een zanger met een stevige, rauwe stem en sterk materiaal onder zijn riem – variërend van pittige funk tot intieme soul.

Beluister single ‘Iron Sky’ live vanuit de Britse Abbey Road studio’s:

Typhoon

Saul van Stapele:

Natuurlijk. Sowieso. Hallo. Die tipten we vorig jaar ook al en sindsdien was er geen podium dat hij met zijn Titanenband niet in vuur en vlam zette. En ze lijken alleen maar meer in vorm te komen. Lobi Da Basi (Spotify), het album dat als brandstof dient voor deze zegetocht, is een zinderende mix van invloeden en een muzikale reis van calypso naar blues naar rap; warm, kleurrijk en openhartig. Een EP met nieuwe muziek is inmiddels ook al aangekondigd: Moro Lobi.

Bekijk een stukje van Typhoons optreden op North Sea Jazz 2014:

Avishai Cohen

Amanda Kuyper:

Twee Israëlische jazzartiesten, een bassist en trompettist, dragen dezelfde naam: Avishai Cohen. Dat levert soms verwarring op in concertprogrammering. Zeker nu de jongste, de bebaarde trompettist Cohen uit Tel Aviv, de laatste jaren ook internationaal naam maakt met zijn gevoelvolle jazz, onder meer met zijn trio Triveni. Met zijn meeslepende melodieuze trompetlyriek die persoonlijkheid uitstraalt, maakt hij onderscheidende, geraffineerde nummers.

Beluister een stukje trompetgeschal van het Trivenio-trio:

Guillaume Perret

Amanda Kuyper:

Oordoppen in bij de jazz van deze jongen. Saxofonist Guillaume Perret houdt van de distortionpedaal zodat het extra kan gieren, brullen en schuren als hij door de bochten gaat en hij heeft zijn tenorsax overladen met elektronische effecten. De jonge Franse musicus zoekt met zijn elektrische kwartet The Electric Epic de grenzen op van fusion, freejazz en metal. Prima verontrustend, soms hypnotiserend en dan weer vervormd maar heus niet echt gevaarlijk.

Perret en zijn Electric Epic-band live op het La Defense Jazz festival in 2012:

Leon Bridges

Saul van Stapele:

De 25-jarige Leon Bridges uit Texas is een debutant die er uitziet én klinkt alsof hij in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw leeft. Hij bracht vorige maand zijn eerste album Coming Home (Spotify) uit, waarop hij nadrukkelijk teruggrijpt op de gospel- en soulmuziek uit die jaren. Leon Bridges is een fijne, soepele zanger met een klassieke, warme soulstem en een oeuvre dat soms haast té diep in het verleden geworteld is. Nieuwsgierig hoe dat zich live vertaalt.

Bekijk Bridges’ gelijknamige single ‘Coming Home’:

Amanda Kuyper stelde deze twee luisterlijstjes samen:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Voorpret North Sea Jazz! Hier een playlist met fijne zangvogels op het festival #NRC #nsjf15http://t.co/E5vMz2GrlD

Nrc.nl doet de komende dagen verslag van de 40e editie van North Sea Jazz. Lees elke dag wat de hoogtepunten waren op nrc.nl/muziek

    • Amanda Kuyper en Saul van Stapele