Nieuwe aanslagen op hotels in Somalië - minstens 6 doden

Bewoners van de Somalische hoofdstad Mogadishu verzamelen zich voor een hotel waar een autobom voor een ravage heeft gezorgd.
Bewoners van de Somalische hoofdstad Mogadishu verzamelen zich voor een hotel waar een autobom voor een ravage heeft gezorgd. Foto EPA/Said Yusuf Warsame

Aanhangers van de terroristische organisatie Al-Shabaab hebben opnieuw aanslagen gepleegd op twee hotels in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Na een vuurgevecht maakte de politie een einde aan de dreiging. Zes burgers en vier terroristen kwamen om.

De aanval begon toen een autobom van een zelfmoordterrorist ontplofte. Daarna bestormden drie gewapende mannen het Wehliya hotel en het Siyad hotel. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Het eerstgenoemde hotel wordt veel gebruikt door hoge ambtenaren van de Somalische overheid.

Hotels vaker doelwit

Het is niet voor het eerst dat Al-Shabaab hotels als doelwitten kiest voor aanslagen. In maart kwamen 17 mensen om het leven toen terroristen een hotel binnenstormden en een aantal bezoekers gijzelden.

Al-Shabaab is een Somalische terreurgroep die onder andere achter het bloedbad in een Keniaans winkelcentrum in 2013 zat. Onlangs riep de terreurbeweging op tot nieuwe aanslagen op winkelcentra in westerse landen. In 2011 werd Al-Shabaab verdreven uit Mogadishu door een Afrikaanse troepenmacht. Sindsdien pleegt de terreurorganisatie aanslagen in het hele land, waaronder vaak op hotels.

    • Sam de Voogt