Met CamSwarm app kan jij jezelf nu net zo vertragen als Neo

Keanu Reeves als Neo ontwijkt kogels; bij deze scène is dus de bullet time techniek gebruikt.
Keanu Reeves als Neo ontwijkt kogels; bij deze scène is dus de bullet time techniek gebruikt. Schermafbeelding/YouTube

Wie herinnert zich niet de beroemde scène waarin Keanu Reeves aka Neo in de film The Matrix (1999) de kogels ontwijkt. De tijd lijkt te vertragen. Dankzij een nieuwe app kan iedereen zo’n ‘bullet time’- filmpje maken.

Welke scène hebben we het ook alweer over? Eerst even een geheugenopfrisser:

Dankzij de sf-trologie The Matrix werd de bullet time-techniek bekend bij het grote publiek. Om het special effect te maken, moet je normaal gesproken honderden camera’s opstellen en met elkaar verbinden. Al die camera’s moeten dan tegelijkertijd beeld nemen, terwijl ze om het onderwerp van het filmpje heendraaien. Hoe gaat dat? In een ‘behind the scenes’ laat Canon even zien hoe het werkt:

Een nogal duur grapje dus. Maar dankzij drie computerwetenschappers is het toepassen van dit effect binnen handbereik van iedereen. Met de CamSwarm app hebben ze een eenvoudiger en goedkoper alternatief ontwikkeld. Alleen heb je hiervoor dan wel verschillende smartphones nodig. De wetenschappers lieten hun app door proefpersonen testen in drie situaties. Er waren drie of vier pogingen nodig om een goed bullet time filmpje te maken.

Voor een goede opname moeten fotografen op gelijke afstand van elkaar staan en precies tegelijk een opname starten, legt NRC-wetenschapsredacteur Marcel aan de Brugh uit:

De opname begint als één van de deelnemers op zijn smartphone de app start. Op het scherm verschijnt een QR-code die door de anderen gescand kan worden. Een van hen bepaalt vervolgens hoe een mens of object in beeld komt. Het is zaak om de camera’s op een gelijke afstand van elkaar te krijgen.

Om de camera’s allemaal op hetzelfde moment te laten starten, geeft de leidende smartphone een aftelsignaal dat door de andere apparaten werd opgepikt. Foto’s kunnen van verschillende kanten worden bekeken door de telefoon te draaien. Zijn er filmpjes gemaakt, dan kan de gebruiker kiezen met welk filmpje hij wil beginnen, en hoe lang dat moet afspelen voordat hij overschakelt op bullet time. De software vult de beelden tussen begin- en eindpositie in en maakt er een bullet time filmpje van.

De onderzoekers willen hun app nu ook voor bijvoorbeeld drones geschikt maken. Zoals in de demonstratie van de app al te zien is, is het leuke spielerei. Je kan je voorstellen dat veel mensen hier lol aan gaan beleven.

    • Anouk Eigenraam