Lukt het Giant-Alpecin vandaag wel? Aan de sfeer ligt het niet

De sprinttrein van Giant-Alpecin is nog niet wat ‘ie zijn moet. Lukt het vandaag om Degenkolb goed af te zetten in de finale? Koerskapitein Roy Curvers heeft er vertrouwen in, vertelt zijn vriendin Paula Kuipers. Aan zijn nachtrust zal het in ieder geval niet liggen.

Roy Curvers voert zijn team aan tijdens een trainingsrit.
Roy Curvers voert zijn team aan tijdens een trainingsrit. Foto ANP

De sprinttrein van Giant-Alpecin is nog niet wat ‘ie zijn moet. Lukt het vandaag om Degenkolb goed af te zetten in de finale? Koerskapitein Roy Curvers heeft er vertrouwen in, vertelt zijn vriendin Paula Kuipers. Aan zijn nachtrust zal het in ieder geval niet liggen.

Bij Giant-Alpecin weten ze hoe het voelt om te winnen. Vorig jaar won Marcel Kittel de 1ste, 3e, 4e en 21ste etappe. De Tour is een week onderweg, Dumoulin is uit koers en de sprinttrein rond John Degenkolb loopt nog niet lekker. Met de kasseienrit als grootste teleurstelling tot dusver.

20150524_194742

Toch begint het nog niet te knagen in de ploeg. “De sfeer is nog steeds erg goed”, vertelt Paula Kuipers, de vriendin van sprintkapitein Roy Curvers. Ze sprak ‘m gisteravond toen zijn benen werden losgemaakt op de massagetafel. “Het is een soort vriendengroep. Ze maken veel lol samen. Dan gaan ze bijvoorbeeld een weddenschap met elkaar aan; wie vandaag wint, scheert zijn baard eraf. Dat soort werk.” Curvers is de eerste week volgens haar goed doorgekomen. “Hij voelt zich sterk en heeft geen pijn.” Met geen woord rept hij nog over de rustdag van maandag. Een dag waar veel andere renners al naar uitkijken. Hij ziet uit naar de rit vandaag.

‘Slapen op een gammel slaapbankje? Daar doet Roy niet moeilijk over’

Klagen. Het zit niet in zijn natuur. Toen Curvers woensdagavond zijn hotelkamer in Amiens binnenstapte en een gammel slaapbankje zag staan, zei hij tegen zijn vriendin: “Ik ben zo moe, ik kan overal op slapen nu. Het maakt me niet meer uit.” Gisteravond lag hij juist weer in een luxe kamer met bad en sauna. “In de Tour is het altijd een kwestie van uitersten”, zegt Kuipers.

Met zijn vriendin deelt Curvers alles over de koers. “Hij is geen binnenvetter. Elke dag vertelt hij wat er wel en niet goed ging. Door hem weet ik hoe de sport echt werkt.” De twee kregen een relatie in 2008 in het jaar dat Curvers prof werd. Ze zijn er samen ingegroeid, in het wielerleven.

‘Hij is geen wielrenner die met de beentjes omhoog gaat zitten’

Curvers, vader van twee dochters, vindt het steeds moeilijker om lang van huis te zijn. “Hij zat wel tegen de Tour aan te hikken, omdat hij ons lang moet missen. Ondertussen gaat thuis alles door: de kinderen gaan kruipen of er is een tandje bijgekomen. Dat soort dingen.” Maar als hij er dan weer is, dan is hij er erg voor zijn gezin. “Dan doet hij mee in het huishouden. Het is geen wielrenner die met de beentjes omhoog gaat zitten en alleen maar wil rusten. Dat is heel fijn. Hij is nuchter en doet normaal met alles mee.”

2015-07-08 18.25.14

Vandaag moet het gebeuren. De laatste vlakke koers voordat het peloton de bergen ingaat. ‘Kijk goed uit’. Met die woorden stuurt Kuipers haar man iedere ochtend op pad. Zo ook vandaag. Als hij gaat dringen en wringen in het golvende landschap van Basse-Normandie naar Bretagne. In aankomstplaats Fougères moet de perfecte sprinttrein in stelling worden gebracht. Curvers zal er alles aan doen om alles op zijn plek te laten vallen.

Aan zijn nachtrust zal het niet liggen.

Paula Kuipers (36, behandelaar jeugdzorg) is sinds 2008 samen met Roy Curvers (35), de architect van Giant-Alpecins sprinttrein. Ze hebben twee dochters, Noek (3) en Lot (9 maanden).

    • Marije Willems