Teruglezen: Grieks parlement debatteert zeker tot diep in de nacht

korte samenvatting

We sluiten het liveblog nu af. Blijf je nog wakker? Dan kun je het debat hier meekijken. Voor wie ons vanavond volgde: hartelijk dank. Voor wie nu pas inschakelt: hieronder nog een korte samenvatting van de gebeurtenissen.
- De Grieken hebben gisteren een voorstel gestuurd voor een nieuw steunprogramma. Ze vragen om een hulppakket met een hoger bedrag van 53,5 miljard euro.
- In het centrum van Athene waren grote demonstraties tegen de geplande bezuinigingen.
- Het Griekse parlement debatteert over het voorstel, waarna een stemming volgt. De uitslag moet rond drie uur vannacht bekend worden.
- Morgenmiddag komt de eurogroep bij elkaar en zondag is er een eurotop, tenzij er morgen al een akkoord is met Griekenland.

vertrouwen op de beurs

Amerikaanse beleggers zien het weekend, waarin de financiële toekomst van Griekenland lijkt te worden bepaald, met vertrouwen tegemoet. De Dow Jones eindigde 1,2 procent hoger, op 17.760,41 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,5 procent tot 4.997,70 punten. (ANP)

een lange avond..

..en we gaan nog niet naar huis.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis #Greece parl debate on bailout bill to finally start 23:30 EET. Vote some time in the early morning hours. #GreeceCrisis

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis Greek Parliament plenary debate to begin at 11.30 p.m. & vote to take place at 3 a.m., reports @InsiderGR #Greece #euro

ondertussen in Griekenland

De wildste geruchten over de gevolgen van een Grexit doen de ronde. Een van de grootste angsten is dat grenzen worden gesloten, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning vanuit Athene. Of dat het aantal vluchten vermindert en er geen stoelen meer zijn in vliegtuigen, terwijl ook de benzine op is of onbetaalbaar.

Met de toenemende politieke spanningen en de steeds nijpender financiële situatie begon een voorhoede van de Grieken zich afgelopen weken voor te bereiden op mogelijk overhaast vertrek. In de eerste tien dagen van deze maand nam het aantal aanvragen voor paspoorten en voor het vernieuwen van paspoorten aanzienlijk toe, blijkt uit cijfers van de Griekse politie die paspoortaanvragen verwerkt. In kantoren in het duurdere noorden van Athene stonden de afgelopen dagen rijen voor de loketten. Stellen met jonge kinderen vragen snel het eerste paspoort aan voor hun kroost.

Lees morgen meer in NRC Weekend.

opiniepeiling

Ook het Griekse tv-netwerk Skai TV hield een peiling onder de Grieken. De vraag: hoe voel je je door het risico op een Grexit? Het antwoord: vooral angstig.

Twitter avatar dgatopoulos Derek Gatopoulos Skai TV poll Grexit risk makes you feel: Fear 55.5% // Hope 16.5% // Nothing 20.5% #Greece http://t.co/m5KeFxSo11

demonstratie (3)

De avond valt in het centrum van Athene. Demonstranten protesteren op het plein voor het Griekse parlement tegen de bezuinigingen.

Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

bevolkingscijfers

Griekenland verloor vorig jaar bijna 1 procent van de bevolking, zo schreven we eerder vanavond. Statistiekbureau Eurostat heeft de cijfers afgezet tegen die van andere landen in de Europese Unie, wat het verschil nog eens extra benadrukt. Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning See the differences. #Cyprus and #Greece have huge decreases. Sweden huge increase. https://t.co/1chthzZlDB

EU population up to 508.2 million at 1 January 2015 #Eurostat http://t.co/clLT8D3elm pic.twitter.com/QBj9l6d0WR

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) July 10, 2015

opiniestuk varoufakis

Een Grexit zou weleens een doel van de schuldeisers kunnen zijn, zo schrijft voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis in een opiniestuk in The Guardian. "Duitsland zal Griekenland niet sparen. Ze hebben er belang bij om ons te breken."

"Based on months of negotiation, my conviction is that the German finance minister wants Greece to be pushed out of the single currency to put the fear of God into the French and have them accept his model of a disciplinarian eurozone."

Lees het hele artikel hier.

het witte huis meldt zich

Het Witte Huis heeft laten weten het Griekse voorstel te verwelkomen, meldt persbureau Reuters. Woordvoerder Josh Earnest:

"We zijn blij dat Griekenland deze stap heeft genomen, maar de schuldeisers zullen het voorstel moeten evalueren."

demonstratie (2)

De Griekse oproerpolitie is inmiddels ingezet bij de demonstratie in het centrum van Athene.

Twitter avatar graemewearden Graeme Wearden Greek riot police, err, maintaining order in Athens tonight http://t.co/TqEuvOhHKG http://t.co/nx360ThSdc

de griekse schulden: hoe nu verder?

Dat Griekenland moet worden verlost van een deel van zijn officiële staatsschuld van zo’n 175 procent van het bruto binnenlands product stond voor de in januari gekozen regering-Tsipras van begin af aan vast. Maar ook het Internationale Monetaire Fonds (IMF) concludeerde twee weken geleden dat schuldverlichting onontkoombaar is geworden. Hoe zal een nieuwe schuldsanering voor Griekenland vorm krijgen?

Zoals het er nu naar uit ziet, worden met de aanvraag van ruim 50 miljard euro tot en met 2018 het IMF en de Europese Centrale Bank uitgekocht, schrijft NRC-redacteur Maarten Schinkel. De Griekse schuld aan deze instellingen zal worden voldaan.

Wat dan rest zijn vooral nog schulden aan de Europese instellingen en individuele eurolanden, bij elkaar ruim 180 miljard euro. Het daadwerkelijk kwijtschelden van een deel van deze schuld is problematisch: zo stelt Duitsland dat het daadwerkelijk wegstrepen van een deel van de Griekse schulden niet mag van de Europese verdragen.

Lees morgen meer in NRC Weekend.

demonstratie (1)

NRC-correspondent Marloes de Koning is bij de demonstratie in het centrum van Athene.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Ik heb ze groter gezien hier, maar dit is toch een noemenswaardige opkomst. #Grieksecrisisnietteneinde #Syntagma http://t.co/3dBE7dkO0u

in beeld: protest

Demonstranten protesteren in het centrum van Athene tegen de voorgestelde bezuinigingen. Al weken zijn er anti-bezuinigingsdemonstraties in de hoofdstad.

Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

bevolkingsafname

Griekenland heeft vorig jaar bijna 1 procent (90.000 mensen) van de bevolking verloren, meldt persbureau Reuters op basis van een rapport van de Europese Unie (EU). Ondanks de toestroom aan vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten was vooral emigratie van Grieken een oorzaak van het verlies. Ook lag het sterftecijfer voor het vierde jaar op rij hoger dan het geboortecijfer. Alleen in Cyprus was de bevolkingsafname groter, zo blijkt uit de cijfers, afkomstig van statistiekenbureau Eurostat. Dit terwijl de totale bevolking van de EU groeide met ruim een miljoen (nu 508,2 miljoen).

ondertussen in athene

Iedereen kijkt televisie, zegt NRC-correspondent Marloes de Koning vanuit Athene. Het Syntagma-plein, het grootste plein in het centrum en het politieke hart van de hoofdstad, is afgesloten voor verkeer wegens protesten. Vanavond staat een anti-bezuinigingsdemonstratie gepland. Irini Skordara (79), een van de tientallen gepensioneerden in de rij bij een bank om pensioen op te halen, noemde de nieuwe maatregelen "verstikkend", schrijft persbureau Reuters.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Glued the tv everywhere. #Syntagma closed for traffic because of protest http://t.co/FcAYM4wDVq

Twitter avatar KallergisK Kostas Kallergis Communist Party of #Greece arrives at #Syntagma protesting against the imminent (and any other) deal #GreeceCrisis http://t.co/ppWJA2vMAL

Verder lezen?

Hieronder het volledige Griekse voorstel (Engelstalig) Klik hier voor een pdf in groter formaat.

zetels tellen

Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning brengen de nee-stemmende parlementsleden van regeringspartij Syriza het akkoord niet onmiddellijk in gevaar.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Waarschijnlijk 5 nee-stemmers v Syriza. Daarmee komt het akkoord (nog) niet in gevaar. De coalitie heeft 162 vd 300 zetels + steun oppositie

grieken kiezen voor euro

Zo'n 84 procent van de Grieken zou liever de euro houden dan de drachme herinvoeren, blijkt uit een peiling van het Griekse onderzoeksbureau Metron Analysis. Een ander resultaat van het onderzoek: als er nú Griekse parlementsverkiezingen zouden plaatsvinden, zou 45,6 procent van de Grieken op regeringspartij Syriza stemmen. (Reuters)

meekijken

Voor wie een Griekse taalknobbel heeft: via het onderstaande kanaal zijn de besprekingen live te volgen (geen ondertiteling). Het debat in het Griekse parlement begint om 18.00 uur, daarna volgt de stemming over het voorstel.

syriza

Binnen de Griekse regeringspartij Syriza zou vanavond tegen het voorstel gestemd gaan worden. Weinig verrassend: eerder vandaag lieten vijf politici van de radicaal-linkse vleugel binnen Syriza al weten vóór een Grexit te zijn. Dat liever dan nog meer bezuinigingsmaatregelen (en geen kwijtschelding van de schulden).

Twitter avatar northaura spyros gkelis Syriza MP @rachelmakri announced Parliament that she will vote against the government's reform proposal. #Greece http://t.co/gUmho4kA34

gevoel van onheil

De recente gebeurtenissen in de wereldeconomie zorgen voor een gevoel van naderend onheil. Eén gevaar is natuurlijk de Grexit, zo schreef NRC-redacteur Maarten Schinkel op NRC Q:

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew waarschuwde gisteren opnieuw voor de gevolgen van een Griekse ineenstorting voor de financiële markten, en drong aan op een schuldvergeving. Sinds de Lehman-crisis zijn met name de Amerikanen beducht voor ‘unknown unknowns’: effecten op de financiële markten, die onvoorzienbaar en uiterst riskant zijn.

Meer weten? Lees verder: Griekse crisis? In China en Amerika gaat het slechter, over de gevaren voor de economie in 2015.

Peiling Politico: 64 procent nee toekomst niet in gevaar

Nog een peiling van Politico onder 120 politici, beleidsmakers en analisten: 64 procent vindt dat de toekomst van de eurozone in gevaar is, 27 procent vindt van niet.

Wie is de schuldige van de huidige crisis?

Een peiling van YouGov in noordelijke en West-Europese landen laat zien dat de meerderheid van de ondervraagden de Griekse huidige en/of vorige regering de schuld geeft van de problemen in het land. Ook nemen ze een tamelijk onverzoenlijke opstelling in als het gaat om vasthouden aan de eisen aan Griekenland; de meerderheid vindt dat die moeten worden gehandhaafd.

Twitter avatar RaoulRuparel Raoul Ruparel Interesting poll frm @YouGov on who is to blame for #Greece crisis https://t.co/ZvNSMbaJ2p http://t.co/ZBZBynWO5Z

Tsipras en zijn nieuwe financiële rechterhand

Foto EPA/Pantelis Saitas

De Griekse premier Tsipras groet de pas een paar dagen op zijn post zittende minister van Financien Euclid Tsakalotos in het parlement vanmiddag. Foto EPA/Pantelis Saitas

Fitch: referendum kan balans doen doorslaan

Ook kredietbeoordelaar Fitch is niet onverdeeld optimistisch over het blijven van Griekenland in de eurozone. In de wekelijkse nieuwsbrief waarschuwt Fitch dat een grexit best een mogelijke uitkomst zou kunnen zijn. Het referendum was misschien wel het tipping point dat de balans naar de verkeerde kant kan doen doorslaan:

"Greece's strong argument in favour of greater accommodation on the part of creditors faces several hurdles that are likely to prove collectively insurmountable. The referendum might have tipped the balance of how other eurozone countries weigh the risks of Greece's continued membership in the common currency area versus its exit, but this may become clear only once the history is written."

Recap: nieuw voorstel, stemming in Grieks parlement

Even een korte samenvatting van vandaag: de Grieken hebben gisteren een nieuw voorstel gestuurd voor een nieuw steunprogramma nadat het vorige is afgelopen omdat over de voorwaarden voor verlenging niet op tijd een deal bereikt kon worden. De Grieken vragen nu om een nieuw hulppakket met een hoger bedrag van 53,5 miljard euro. Het Griekse parlement debatteert vanavond over het voorstel waarna een stemming volgt. Morgenmiddag komt de eurogroep bij elkaar en zondag is er een eurotop, tenzij er morgen al een akkoord is met Griekenland.

Het Griekse voorstel in vogelvlucht

 • 23 procent moet het nieuwe Griekse standaard btw-tarief worden. Belangrijk is dat een korting op de btw-heffing op de eilanden wordt afgeschaft, 'behalve voor de meest ver afgelegen eilanden'.
 • 67 jaar moet de nieuwe pensioengerechtigde leeftijd in Griekenland worden. Voorzieningen voor prepensioen worden afgebouwd.
 • 3,5 procent moet het Griekse begrotingsoverschot in 2018 worden
 • 2 havens wil de regering dit jaar gaan privatiseren.

Varoufakis kan niet bij stemming zijn

De Griekse oud-minister van Financiën Varoufakis kan niet persoonlijk bij de stemming in het parlement aanwezig zijn vanavond, laat hij weten:

Twitter avatar GreekAnalyst The Greek Analyst #Varoufakis claiming he will not be present in parliament tonight to vote due to *family reasons*. #Greece https://t.co/mIA9tKG3ag

ΤΟ ΟΤΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΨΕ ΨΗΦΙΣΩ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ - (προλαμβάνω τις διάφορες... ερμηνείες)

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) July 10, 2015

Maar hij steunt de 'uitdagende taken' van de regering:

Twitter avatar GreekAnalyst The Greek Analyst #Varoufakis reiterates that he fully supports Tsakalotos's challenging task in the #Eurogroup. #Greece https://t.co/5CG942tKoC

ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΗΛΩΣΑ ΠΩΣ ΣΤΗΡΙΖΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ EUROGROUP, ΙΔΙΩΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) July 10, 2015

Oppositiepartij Griekenland: geeft toestemming deal

De belangrijkste oppositiepartij Nieuwe Democratie heeft gezegd de premier toestemming te geven om een deal te bereiken en Griekenland in de eurozone te houden (Reuters).

ECB: maandag telefonisch overleg over steun aan Griekse banken

Volgens een Italiaanse journalist heeft de ECB maandag telefonisch overleg over eventuele noodsteun aan Griekse banken:

Twitter avatar FGoria Fabrizio Goria * ECB Governing Council likely to hold telephone conference on emergency funding to Greek banks on Monday - source - RTRS

Kredietbeoordelaar Moody's voorspelt dat de toekomst van Griekenland in de eurozone toch gevaar loopt, ongeacht de uitkomst van dit weekend, omdat de banken het bijzonder moeilijk hebben.

Twitter avatar FGoria Fabrizio Goria Moody's - Greece's Future In the Euro Area Could be Decided Within Days http://t.co/SerzQOpg9g

Pasok-leider: niet nog meer bezuinigingen

Pasok-leider Evangelos Venizelos is net even tekeer gegaan in het parlement tegen Tsipras en Varoufakis. Maar Tsipras zal niet enorm onder de indruk hiervan zijn. De sociaaldemocratische partij die lange tijd aan de macht is geweest in het verleden, is een geïmplodeerde partij.

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis After raging against Tsipras & Varoufakis, PASOK's Venizelos asks lenders not to demand more measures beyond those PM has sent #Greece #euro

Nog geen commentaar van Dijsselbloem

Dijsselbloem wacht op de technische analyse en reageert dan pas inhoudelijk, zei hij zojuist nogmaals.

Syriza laat van zich horen

Vijf politici van de radicaal-linkse vleugel binnen het regerende partij Syriza zeggen vóór een Grexit te zijn. Dat liever dan nog meer bezuinigingsmaatregelen, zonder schuldkwijtschelding. Ze hebben een verklaring uitgegeven.

"De regering zou zelfs op dit moment op de chantage van de instellingen moeten reageren met het dilemma: óf een programma zonder nieuwe bezuinigingsmaatregelen, met financiering en kwijtschelding van de schulden, óf een exit uit de eurozone en opschorting van betaling van de onrechtvaardige en niet-levensvatbare schuld."

Het licht valt uit

Onze verslaggever Tom Vennink ging in Griekenland langs bij Kelly en Gregory, die ooit tot de middenklasse behoorden, maar inmiddels dik in de schulden zitten.

"Kelly (50) en Gregory (55) zijn Grieken die het gemaakt hadden. Zij was naar Glasgow verhuisd om een masterdiploma aan de universiteit te halen. Terug in Thessaloniki werkte ze zich op tot marketingmanager voor merken als Nike en Harley Davidson. Op een gegeven moment verdiende ze 1.900 euro per maand – veel voor een Griek. Gregory vond een baan bij een suikerbedrijf met een prima maandsalaris van 1.300 euro. Van hun huis maakten ze een mooi plekje.

"Nu is het vijf jaar later en zitten ze dik in de schulden, dus liever even geen foto’s en achternaam in de krant. De afgelopen jaren hebben alles kapot gemaakt voor veel Grieken die het tot de middenklasse geschopt hadden. De banken die sloten in de afgelopen twee weken waren voor veel families de druppel."

Voorzichtig positief

De Slowaakse minister van Financiën is voorzichtig positief.

Twitter avatar KazimirPeter Peter Kažimír Following latest developments, listening to #Greece govt officials one can wonder how quickly can caterpillar turn into butterfly #Eurozone

To Potami steunt het voorstel

De Griekse centrumpartij To Potami staat achter het Griekse voorstel, zei een woordvoerder. De partij heeft zeventien zetels in het 300 zetels tellende parlement. Het parlement stemt er waarschijnlijk vanavond over.

Het Griekse voorstel in cijfers

 • 23 procent moet het nieuwe Griekse standaard btw-tarief worden. Belangrijk is dat een korting op de btw-heffing op de eilanden wordt afgeschaft, 'behalve voor de meest ver afgelegen eilanden'.
 • 67 jaar moet de nieuwe pensioengerechtigde leeftijd in Griekenland worden. Voorzieningen voor prepensioen worden afgebouwd.
 • 3,5 procent moet het Griekse begrotingsoverschot in 2018 worden
 • 2 havens wil de regering dit jaar gaan privatiseren.

Beleggers hebben nog hoop

De bezuinigingen en hervormingen die de Grieken zondag tijdens het referendum nog massaal afwezen, zijn terug van weggeweest, schrijven Wilmer Heck en Stéphane Alonso vandaag op de voorpagina van NRC Handelsblad:

"Komt het tot een grexit? Beleggers denken dat een deal, waarmee zo’n 50 miljard euro noodsteun in de komende drie jaar is gemoeid, nog mogelijk is. Zij reageerden vanochtend met voorzichtig optimisme. Het risico op besmetting van andere ‘probleemlanden’ werd lager ingeschat: de rente op Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties daalde licht. De aandelenbeurzen stonden hoger, met een winst van 1,8 procent voor de AEX-index, waarbij ook het herstel van de Chinese beurzen een rol speelde."

Het voorstel lijkt op sommige punten verder te gaan dan het voorstel van de EU, schrijven ze, maar op andere punten juist weer slapper:

"Zo gaat de regering weliswaar akkoord met een hoger btw-tarief voor de Griekse eilanden, maar 'de meest afgelegen' eilanden, die langere en dus duurdere aanvoerlijnen hebben, moeten wat Athene betreft worden ontzien."

Tja, waarom niet?

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon Since creditors don't believe Tsipras, why not ask him to hold another referendum to validate any deal & campaign for YES?

Ondertussen in het Griekse parlement...

...zit de oud-minister van Financiën Varoufakis weer gewoon in de bankjes.

Foto EPA/Alexandros Vlachos

Yanis Varoufakis leest het voorstel waar het parlement vandaag over moet stemmen. Foto EPA/Alexandros Vlachos

Foto AFP/Louisa Gouliamaki

Varoufakis stapte maandag op na het referendum om onderhandelingen met de eurogroep te bespoedigen. Foto AFP/Louisa Gouliamaki

Vertrouwd beeld: Grieken in de rij voor de bank

Foto Reuters / Alkis Konstantinidis

Pensioengerechtigden bij de Nationale Centrale bank in Athene. Foto Reuters / Alkis Konstantinidis

AP / Emilio Morenatti

Een bankmedewerker deelt nummertjes van volgorde uit aan gepensioneerden. AP / Emilio Morenatti

Voorpagina Griekse krant

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Greece front pages Ta Nea: How can deposits be saved? Agreement foresees €12bn dowry for banks [Draghi with hose] http://t.co/9oBPdpLTJi

4,2 miljard

Door de opgelopen rente zou Griekenland geen 3,5 maar 4,2 miljard moeten betalen.

Twitter avatar tom_nuttall Tom Nuttall ECB source confirms that accrued interest means Greece's July 20 bill will be €4.2 billion, not €3.5 billion as widely reported.

Zes parlementen moeten stemmen

Zes parlementen moeten een eventueel akkoord goedkeuren. En er zou vanmiddag over de schuld van Griekenland gesproken worden.

Twitter avatar Efkouts EfiKoutsokosta #EU official: 6 countries need parl vote for 3rd bailout progr for #Greece: Germany, Finland, Netherlands, Austria, Slovakia, Estonia.

Twitter avatar Efkouts EfiKoutsokosta #EU off confirms that debt sustainability will be on the #Eurogroup table. #Greece

Stemming Grieks parlement vanavond laat verwacht

Het zal ook vandaag in ieder geval weer een lange dag worden, meldt een verslaggever van de New York Times. Een parlementaire commissie zal het voorstel om 14.00 uur (Nederlandse tijd) vanmiddag bekijken, waarna het debat om 18.00 uur vanavond begint. Daarna zal pas gestemd worden:

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Greek proposal to lenders & loan request to be examined by Parlt cttee at 3pm w debate to begin at 7pm + vote very late

De bijeenkomst van de eurogroep zal morgen om 15.00 uur beginnen.

Zondag geen top als er morgen al een akkoord is

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel #EU official confirms no #EU summit on Sunday if #Greece deal agreed at #Eurogroup meeting Saturday.

Telefoontje?

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Lagarde, Juncker, Draghi and Dijsselbloem to hold conference call 1pm CET: #EU source to @Reuters #Greece #GreeceCrisis

'We gaan je banken laten omvallen'

Heeft Dijsselbloem Varoufakis (tot maandag minister van Financiën van Griekenland) bedreigd en gezegd dat als hij niet mee zou werken, ze banken zouden laten omvallen? Varoufakis gaf zojuist op Twitter zelf antwoord op die vraag:

Twitter avatar SonyKapoor Sony Kapoor Did @J_Dijsselbloem threaten @yanisvaroufakis in Feb saying “We r going to collapse ur banks? http://t.co/MndmR6r9aT http://t.co/UL1JIToq0c

Twitter avatar yanisvaroufakis Yanis Varoufakis @SonyKapoor What he said was: The alternative to accepting the previous program was that the program 'crashes' - meaning bank closures etc.

'Degelijke tekst'

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem noemt het voorstel van de Grieken, dat hij gisteravond ontving, een "degelijke tekst". Morgen kunnen "grote beslissingen" worden gemaakt, aldus Dijsselbloem. "De kwaliteit ervan moet nog echt goed bekeken worden."

Tegen persbureau ANP zei hij dat steun van het Griekse parlement, dat vandaag stemt over het voorstel, zeker helpt. Op de vraag of er hoop is op een overeenkomst, zei Dijsselbloem:

"Dat kan ik nog niet zeggen."

Reactie van Hollande

Twitter avatar fhollande François Hollande Le programme Grec est sérieux, crédible et montre une détermination à rester dans la zone euro. Rien n'est encore fait, tout peut être fait.

Twitter avatar fhollande François Hollande Les discussions doivent maintenant aboutir à un accord respectueux des règles européennes et des Grecs qui ont beaucoup souffert.

Hoe zit het met die hulppakketten?

De Grieken vragen om een nieuw hulppakket, van 53,5 miljard euro. Het vorige, tweede hulppakket is niet succesvol afgelopen. Daarom is Griekenland onder meer een tranche van 7,2 miljard euro misgelopen. De partijen praten nu over een derde hulppakket, voor de komende jaren. Omdat de Grieken miljarden uit het tweede programma zijn misgelopen, is er nu meer geld nodig.

'Griekse voorstel strenger op achttal punten'

Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso zegt dat het Griekse voorstel strikter is dan het Europese voorstel, waar Griekenland afgelopen zondag nee tegen zei tijdens het referendum.

"Het Griekse voorstel is vrijwel gelijk aan het laatste Europese voorstel, van eind juni. Maar op globaal een achttal punten gaat het verder en is het gedetailleerder. Wat bijvoorbeeld nieuw is, is het idee dat wanneer het plan niet de gewenste besparingen oplevert, er extra belastingen worden geheven. De inkomensgroep onder de 12.000 euro gaat dan van 11 naar 15 procent. En de inkomensgroep van boven de 12.000 naar 25 procent. En de vennootschapsbelasting gaat omhoog. Ook stellen ze een nieuwe, transparantere manier van het benoemen van ambtenaren voor. De vraag is: is het genoeg? Dat gaan experts van de trojka de komende 24 uur bekijken. Het is heel spannend.

"Dat de Grieken een voorstel inleveren dat strenger is dan het voorstel dat ze hebben afgewezen, is opmerkelijk. Tegelijkertijd is het niet raar. De economische situatie is de afgelopen twee weken verslechterd. Het probleem is dat het veel meer vertrouwen vergt dan een paar weken terug om de banken weer open te krijgen. Daarom zijn additionele maatregelen nodig. De uitdaging voor de Griekse regering is voorkomen dat het land in chaos wordt gestort."

Gerucht: Varoufakis is tegen

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Varoufakis is said to reject reform proposal. Oh well...

Ook een reactie uit Frankrijk

De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron zegt dat er "grote vorderingen" zijn gemaakt de afgelopen dagen en dat hij redelijk optimistisch is over een akkoord tussen Griekenland en de geldschieters. Frankrijk heeft zich de afgelopen week het meest toeschietelijk getoond jegens de Grieken, en ze geholpen met het opstellen van een nieuw voorstel.

En Jan Latten van het CBS over het voorstel

Twitter avatar JanLatten Jan Latten Voorstel bezuinigen #pensioen gaat veel #Grieken raken, vergeleken met rest @Europa relatief veel Grieken 65plus http://t.co/OTf7sNiMCf

Twitter avatar JanLatten Jan Latten #Griekenland relatief weinig #jeugd. Hoe moet zo'n toekomstig kleine workforce straks zoveel schulden terugbetalen? https://t.co/jSwy5X3eFK

Twitter avatar JanLatten Jan Latten Jonge generatie is relatief klein: zij zullen het moeten verdienen voor al die anderen én schulden moeten aflossen https://t.co/qjR0XbBVZv

De analyse van BBC-journalist Duncan Weldon

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 1. With some minor changes this reform package is substantively the one offered by creditors on 26th June and rejected in the referendum.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 2. But if Greece has capitulated on the reforms, it's not a total climb down. They are asking for years of financing in return not months.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 3. Debt relief isn't in the offer to creditors but is the stuff to the Greek Parliament and a related non-paper.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 4. Seems likely that *if* the Greeks carry out the reforms offered, some kind of maturity extension/rate cut is possible.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 5. Although to be honest, I think that has always been likely in the medium term.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 6. As a sweetener Greece is likely to get some of the Juncker investment plan cash. (doesn't need to be in agreement but is in non-paper).

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 7. Economy has taken a huge hit in last two weeks (1-2% of GDP lost) and a big hit over last 5/6 months. The big question, was it worth it?

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 8. Can't see many concessions won by the referendum call, can see lots won by the creditors "deal or you're out" threat though.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 9. Oddly and unexpectedly, if there is a sea on Sunday the winners are the French. Sudden return as a serious player brokering a deal.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 10. Whatever happens now, Eurozone will be reformed. We may see a French vision competing against the German one. Fascinating times ahead.

Chaos dreigt, ook bij akkoord

Mochten de Grieken en de schuldeisers er de komende dagen onderling uitkomen, dan kan het ook daarna nog misgaan. Zo kan elk euroland een veto uitspreken over nieuwe ESM-steun voor Griekenland. Bovendien moeten in een aantal landen, waaronder Duitsland, Nederland en Finland, nationale parlementen specifiek goedkeuring geven aan een nieuw programma. Veel Duitse parlementariërs, ook van Angela Merkels eigen CDU, hebben al aangekondigd tegen te zullen stemmen.

Als de lidstaten en hun parlementen meewerken en haast maken, dan kan volgens ingewijden in augustus nieuwe financiële steun beschikbaar zijn. Maar tegen die tijd zijn de Griekse banken al lang failliet. Een overbruggingskrediet lijkt onvermijdelijk, maar eurolanden zijn hierover verdeeld. Al op 20 juli moet Griekenland een afbetaling doen van 3,5 miljard euro aan de Europese Centrale Bank (ECB). Een afbetaling aan het IMF (3,6 miljard euro) kon vorige week niet worden opgebracht.

Europese beurzen fors in de plus

De Europese beurzen zijn vandaag flink hoger begonnen. De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel 2,2 procent hoger op 480,04 punten. De Midkap steeg 1,8 procent tot 709,10 punten, terwijl de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs winsten boekten tussen de 1,2 tot 2,4 procent. (ANP)

Twitter avatar markets Bloomberg Markets Markets are loving the Greek proposal. http://t.co/hbA4aW5cEp via @LorcanRK http://t.co/jmDeV2SKVP

Wachtenden

Voor de banken vormen zich weer lange rijen. Gepensioneerden kunnen daar hun geld ophalen; maximaal 120 euro. Dat is twee keer zo veel als andere Grieken, die wél kunnen pinnen.

AP / Emilio Morenatti

AP / Emilio Morenatti

AP / Emilio Morenatti

AP / Emilio Morenatti

Reuters / Alkis Konstantinidis

Pensioengerechtigden bij de Nationale Centrale bank in Athene. Reuters / Alkis Konstantinidis

Een eerste politieke reactie...

...van de premier van Malta.

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat At first glance, #Greece proposals provide a basis for discussion -JM

Tsipras: Grieken willen een betere deal, niet uit euro

Tsipras zou tegen het parlement hebben gezegd dat hij een mandaat heeft voor een beter akkoord.

"Niet om Griekenland uit de eurozone te werken."

(Reuters)

Nee-referendum was politieke strategie

Waarom dat referendum, als Tsipras nu alsnog met een voorstel komt? Het nee-referendum stelt Europeanen buiten Griekenland voor raadsels, maar binnen Griekenland geldt het onder de nee-stemmers vooralsnog als een briljante politieke strategie, zegt onze correspondent Marloes de Koning:

"Tsipras is er met het referendum in geslaagd zijn binnenlandse positie aanzienlijk te versterken. Zowel de bevolking als een groot deel van de oppositie staat nu achter hem. Met die rugdekking kan hij de stormen in het buitenland en binnen zijn partij veel beter aan. De stemming zondag heeft duidelijk gemaakt dat 61 procent van de bevolking hem steunt in zijn pogingen om voor Griekenland het onderste uit de kan te halen. Daarbij telt voor Grieken het streven net zozeer als het uiteindelijke resultaat. Velen twijfelen aan het vermogen van Tsipras om het land uit deze diepe economische crisis te halen. Maar weinigen betwijfelen zijn oprechtheid en zijn schone handen."

"De nee-stemmers handelden vaak uit woede over wat ze ervaren als vernedering. Ze wilden ook, net als bij de parlementsverkiezingen eind januari, hun walging laten blijken van de machthebbers die hen in deze situatie hebben gebracht. Het werkte averechts dat voormalige premiers en Europese politici campagne voerden voor een ‘ja’ en daarbij vooral dreigementen gebruikten."

"In plaats van de premier die stapje voor stapje al zijn beloftes moest breken en daarmee geen haar beter is dan zijn voorgangers, geldt Tsipras als man die bereid is zonder persoonlijk gewin alles in de waagschaal te leggen. Zelfs als dat uiteindelijk weinig oplevert. "

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Still I think #Tsipras will not have major political problems. His position in #Greece is stronger than ever since the #greferendum

'Griekse parlement stemt in met voorstel'

Het Griekse parlement geeft de regering een mandaat met de schuldeisers te onderhandelen. Dat zegt de woordvoerder van het parlement van de regeringspartij Syriza.

Deze landen luisterden wél

Twitter avatar wuerker Matt Wuerker Merkel trying to manage her mischievous Mediterranean minions. full toon here- @politico http://t.co/ktNx8dAxVQ http://t.co/gk2RROyHK5

Lees ook in nrc.next van vanochtend: Zo zien Europese cartoonisten de Griekse crisis.

'Griekse voorstel in de buurt van Europese voorstel'

Volgens insiders is het nieuwste (en mogelijk laatste, gezien de vermeende opmerking van Dijsselbloem dat het voorstel "in een keer goed" moest zijn) voorstel voor hervormingen in ruil voor leningen strenger dan het voorstel dat de Grieken in het referendum afwees. Het komt in elk geval in de buurt.

Twitter avatar nickkounis Nick Kounis #Greek government made significant concessions to creditors - it is now proposing much of what the Greek people rejected #greferendum (1)

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel One thing that strikes me about new #Greece request: It's pretty darn close to the one 61% of Greeks voted "#OXI" against.

De Griekse journalist Eleni Varvitsiotis denkt dat over het nieuwste voorstel nog onderhandeld zal worden.

Twitter avatar Elbarbie Eleni Varvitsiotis If the #Greek proposal gets the green light by #Eurogroup then it will allow for negotiations to take place. This is not the final proposal.

Griekenland wil in de euro blijven

Het nieuwe voorstel van Griekenland (lees hier) werd begeleid door brieven van Tsipras (pdf) en Tsakalotos (pdf). Ze lekten via de Financial Times. Opvallend is dat ze allebei expliciet schrijven in de eurozone te willen blijven.

Tsipras:

With this proposal, the Greek people and the Greek government confirm their commitment to fulfilling reforms that will ensure Greece remains a member of the Eurozone and ending the economic crisis. The Greek government is committed to fully implementing this reform agenda – starting with immediate actions – as well as to engaging [sic] constructively on the basis of this agenda, in the negotiations for the ESM loan.

Tsakalotos:

The proposal is a vision which serves our commitment to remain an integral member of the eurozone and respect the evolving rules of our monetary union; one that underpins that commitment with a comprehensive set of reforms and measures to be implemented in the areas of fiscal sustainability, financial stability, long-term economic growth and sustainable development, and, last but not least, reforming the public administration….

Goedemorgen!

Wij zijn weer live. Een korte samenvatting van de laatste ontwikkelingen rond de Griekse schuldencrisis:

 •  Griekenland heeft gisteravond, ruim voor de deadline, een nieuw voorstel gedaan voor hervormingen, in ruil voor een nieuwe tranche geld. Frankrijk heeft ze hierbij geholpen.
 • Het voorstel omvat plannen voor privatiseringen, hervormingen van de pensioenen, beëindiging van belastingvoordelen voor de eilanden, een btw-verhoging op restaurants. Griekenland vraagt in ruil daarvoor 53,5 miljard om tot 2018 schulden af te kunnen betalen.
 • Vandaag wordt dit plan, dat volgens insiders verder gaat dan het voorstel dat de Grieken zondag in het referendum afwezen, voorgelegd aan het Griekse parlement.
 • Morgen om drie uur overlegt de eurogroep: de ministers van Financiën van de eurolanden. Om vier uur praten de leiders van de eurozone met elkaar. En zondag, de dag van de ultieme deadline, komen alle EU-leiders bij elkaar. Dan moet er een akkoord zijn, anders gaat Griekenland failliet.