Liefdadigheidsactie Bangladesh loopt uit de hand: minstens 24 doden

Tijdens een liefdadigheidsactie in het noorden van Bangladesh zijn zeker 24 doden gevallen en 50 mensen gewond geraakt. Het weggeven van gratis kleding is traditie om het einde van de ramadan te vieren.

Moslims wachten op maaltijden van monniken in Bangladesh tijdens de ramadan.
Moslims wachten op maaltijden van monniken in Bangladesh tijdens de ramadan. Foto AFP / Munir uz Zaman

Een liefdadigheidsactie in het noorden van Bangladesh is vandaag volledig uit de hand gelopen. Bij het uitdelen van gratis kleding zijn in het gedrang zeker 24 doden gevallen en 50 mensen gewond geraakt, volgens persbureau AFP. De lokale politie verwacht dat het aantal doden nog zal oplopen.

Ongeveer 1500 mensen hadden zich ‘s ochtends vroeg verzameld voor de poorten van een tabaksfabriek in Myemsingh, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dhaka. Toen de poorten opengingen ontstond een stormloop van mensen die de kleding te pakken probeerde te krijgen. Voor tientallen mensen, vooral vrouwen, werd de ontstane vedrukking fataal.

De politie heeft zeven mensen opgepakt, onder wie de eigenaar van de fabriek, zei de politie tegen AFP.

Om het einde van de ramadan te vieren delen rijke inwoners als traditie gratis kleding uit. Het is niet de eerste keer dat deze liefdadigheidsacties zijn uitgelopen op een stormloop. In 2006 kwamen acht mensen om, ook in Myemsingh, bij een uitdeelactie tijdens het Suikerfeest. In 2002 vielen meer dan 30 slachtoffers door vedrukking tijdens hetzelfde islamitische festival.

    • Menno Sedee