Langst zittende minister ter wereld overleden

Prins Saud al-Faisal, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken die veertig jaar lang een van de hoofdrolspelers was in het Midden-Oosten, is deze week op 75-jarige leeftijd overleden. Saud, die in april uit zijn functie werd gezet, kampte al lange tijd met een slechte gezondheid.

Saud al-Faisal, een zoon van koning Faisal, die Saoedi-Arabië regeerde van 1964 tot 1975, werd in het jaar dat zijn vader werd vermoord minister van Buitenlandse Zaken. In de beginjaren van zijn carrière was Saud al-Faisal betrokken bij de oliecrisis die volgde op de Jom Kippoeroorlog van 1973 en de westerse wereld confronteerde met zijn afhankelijkheid van energie uit het Midden-Oosten.

In de decennia daarna kreeg hij te maken met de Libanese burgeroorlog. Hij stond aan de wieg van het bestand waarmee de vijftienjarige strijd in 1989 werd afgesloten. In 1990 en 1991 was hij deel van de coalitie tegen Saddam Hoessein in Koeweit. Na de aanslagen van 9/11, die in belangrijke mate door Saoediërs waren gepleegd, zette de prins alle zeilen bij om de betrekkingen met de VS goed te houden.

Al die decennia droeg de prins de kern van het Saoedische buitenlandbeleid uit: een nauwe band met de VS in ruil voor olie en Amerikaanse wapens. Mits zijn land er ook andere partners op na kon houden. Saud omschreef die relatie ooit als een islamitisch huwelijk: polygamie is mogelijk, op voorwaarde dat alle vrouwen eerlijk worden behandeld.