Kabinet benoemt Arno Visser tot president Algemene Rekenkamer

Arno Visser de nieuwe president van de Algemene Rekenkamer.
Arno Visser de nieuwe president van de Algemene Rekenkamer. Foto ANP/ Bart Maat

Arno Visser wordt de nieuwe president van de Algemene Rekenkamer. Daartoe zou de ministerraad op voorspraak van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vanmiddag beslissen. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet, dat vandaag zijn laatste vergadering voor het zomerreces houdt.

VVD’er Visser, sinds 2013 collegelid bij de Rekenkamer, volgt hiermee PvdA’er Saskia Stuiveling op, die onlangs met pensioen ging.

Voormalig woordvoerder Dijkstal

Arno Visser (49), die algemene literatuurwetenschap in Groningen studeerde, begon zijn loopbaan in de jaren negentig als woordvoerder en assistent van toenmalig VVD-leider Hans Dijkstal. Van 2003 tot eind 2006 was hij zelf Kamerlid voor de VVD. Daarna raakte hij, onder de nieuwe partijleider Mark Rutte, politiek gezien uit de gratie. Hij vertrok uit Den Haag en werd, in 2008, wethouder Financiën in Almere.

Twee jaar geleden werd hij benoemd tot een van de drie collegeleden van de Rekenkamer. Sinds president Stuiveling in maart haar vertrek aankondigde, werd Kees Vendrik (GroenLinks) als oudste collegelid, waarnemend president. Op voordracht van de Tweede Kamer werd het college vorige maand aangevuld met Francine Giskes (D66). Zij was burgemeester van Texel. Het was vervolgens aan minister Plasterk om uit hun midden een nieuwe president aan te wijzen. In onderling overleg is de keuze op Arno Visser gevallen.

Voor de Rekenkamer hield Visser zich de afgelopen jaren onder meer bezig met dossiers als belastingen, decentralisatie en de effectiviteit van hulporganisaties. Visser, die opgroeide in Rotterdam, woont samen met voormalig hockeyinternational Miek van Geenhuizen.

Lees ook: ‘We kunnen leren van Texas’, een interview met Arno Visser
    • Philip de Witt Wijnen