Griekse Australiër herkent vriend van zijn familie in beeld huilende man

Foto AFP

Het beeld ging de hele wereld over. Een oudere Griek zat op 3 juli huilend op de grond voor de bank waar het hem niet gelukt was het pensioen van zijn vrouw te innen. Naast hem liggen haar pasje en identiteitskaart. De opname van geld is in Griekenland aan maxima gebonden. Zoals van iedere oorlog of crisis een iconisch beeld overblijft – het Vietnamese meisje dat brandend wegvluchtte na een bombardement met napalm – zo maakte dit beeld in één klap duidelijk wie de slachtoffers van de Griekse crisis zijn.

In Australië werd de foto ook gezien, door een 41-jarige ondernemer van Griekse komaf. Het beeld van de huilende man raakte hem, te meer omdat hij meende een vriend van zijn overleden vader te herkennen. De moeder van de Australiër, die nog in Thessaloniki woont, bevestigde dat het ging om de 77-jarige Giorgos Chatzifotiadis, een vriend van de familie.

De Australiër vliegt volgens persbureau AFP zaterdag naar Griekenland om Chatzifotiadis – financieel – te helpen. Ook startte hij een solidariteitsactie op Facebook. Hij kondigde aan een noodfonds te willen beginnen voor gepensioneerde Grieken in financiële problemen.

Foto rechts:

Een zieke vrouw probeert, net als anderen, in Thessaloniki een bankfiliaal binnen te komen om haar pensioen te laten uitbetalen.