Ik wist het écht niet

De 42-jarige verdachte van de verkoop van witte heroïne aan toeristen in Amsterdam blijft drie maanden langer vastzitten.

Rechtbanktekening van de verdachte Flip S. in de rechtbank van Amsterdam. ALOYS OOSTERWIJK/ANP
Rechtbanktekening van de verdachte Flip S. in de rechtbank van Amsterdam. ALOYS OOSTERWIJK/ANP

Als hij de rechtszaal binnenloopt, trekt hij met zijn hand de capuchon dicht die hij opheeft. De 42-jarige Amsterdamse drugsdealer wordt verdacht van de moord op drie toeristen en poging tot moord op twaalf anderen. Hij ontkent en wilde gisteren onherkenbaar zijn voor de bezoekers van de pro-formazitting.

Tussen eind oktober 2014 en maart 2015 heeft de verdachte, Flip S., volgens het Openbaar Ministerie (OM) op straat witte heroïne verkocht als cocaïne aan toeristen. De laatste slachtoffers waren Denen van 21, 22 en 24 jaar. Eind februari raakten ze onwel nadat ze het verkeerde spul opsnoven. Na behandeling in het ziekenhuis gingen ze terug naar Denemarken. Op camerabeelden was te zien van wie zij de drugs kochten. De politie gaf beelden vrij van de man. Kort daarop herkende S. zichzelf op die beelden, begin april meldde hij zich bij de politie. Huilend zou hij die dag het politiebureau zijn binnengelopen. Niet langer kon hij zo leven met zichzelf, zei hij daar. Volgens de politie heeft hij daar toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de dood op drie toeristen.

Snuiven kan dodelijk zijn

Maar niet volgens de man zelf, zei zijn advocaat Gerald Roethof gisteren. Hij gaf een andere versie van wat er gebeurde op het bureau: de man gaf daar alleen huilend toe dat hij de witte heroïne had verkocht aan de drie Denen, niet dat hij verantwoordelijk was voor de dood van de drie Britten, vorig jaar. Hij wist écht niet dat hij hun witte heroïne verkocht in plaats van cocaïne.

Het onderzoek loopt nog. Het OM wilde videobeelden van S. maken. om die te tonen aan andere drugskopers in Engeland, Denemarken, Australië en Ierland. Deze getuigen moeten nog uitgebreid worden verhoord. Maar de verdachte weigert videobeelden van zichzelf te laten opnemen. Het OM moet het maar met foto’s doen. Volgens zijn advocaat heeft hij geen vertrouwen meer in de politie.

Wat ging hier allemaal aan vooraf? Eind oktober 2014 overleden er drie Britse toeristen nadat ze op straat drugs hadden gekocht van een dealer. Ze dachten dat het cocaïne was, maar kregen witte heroïne mee. De eerste Brit was 22 jaar oud en overleed eind oktober. Eind november werden twee Britten van 20 en 21 dood in hun hotelkamer in Amsterdam-Zuid aangetroffen.

Het snuiven van het verkeerde spul kan dodelijk zijn. Cocaïne maakt je actief, van heroïne word je rustig. Als je grote hoeveelheden snuift kan je ademhaling stoppen. Het is dus gevaarlijk, maar ook onlogisch, volgens de politie. Want de verkoopprijs van witte heroïne kan twee keer zo hoog zijn als die van cocaïne. Waarom zou een dealer een duurdere drugs voor goedkopere slijten aan toeristen? Een politiescenario was dat de dealer zelf niet wist wat hij verkocht.

Matrixborden sierden het straatbeeld

Maandenlang hing de gemeente in samenwerking met de GGD en Jellinek matrixborden in de binnenstad van Amsterdam, die toeristen waarschuwden voor de dealer. Er werd geflyerd, hotels en hostels lichtten hun klanten in. Tussen oktober en maart raakten nog dertien andere toeristen onwel.

Hoewel de advocaat van S. zegt dat zijn cliënt de verkeerde drugs alleen verkocht aan de drie Denen, is uit onderzoek gebleken dat het gesneden was uit dezelfde partij drugs die de eerdere slachtoffers hadden gekocht. En dat is meteen het belangrijkste argument van het OM om S. te verdenken van betrokkenheid bij de andere slachtoffers.

Advocaat Roethof voert aan dat er altijd meerdere dealers kunnen zijn die dezelfde partij drugs verkopen. Zijn belangrijkste argument is dat de politie eind vorig jaar nog op zoek was naar een man met een andere signalement: een donkere man met rastahaar. S. is wel donker, maar kaal. Niet kaalgeschoren, benadrukte Roethof tijdens de zitting. S. heeft gewoon geen haar.

De officier vroeg de rechter S. nog langer in voorarrest te houden. Het OM is nog niet klaar met het onderzoek naar de verdachte. De rechter ging hierin mee. Waarom het OM denkt dat S. met opzet de verkeerde drugs aan toeristen heeft verkocht, zal volgens het OM blijken tijdens een volgende zitting.

Had S. nog iets te zeggen, wilde de rechter gisteren aan het einde van de zitting weten. Ja, dat had hij. S. hoopt dat de drie Denen hem kunnen vergeven voor het verkeerde spul dat hij hun verkocht.

Met zijn capuchon weer voor zijn gezicht liep hij daarna geruisloos de rechtszaal uit.

    • Maral Noshad Sharifi