Huges eist 180.000 euro aan loon van NS

Timo Huges. Foto ANP / Koen van Weel

Timo Huges, de ex-topman van NS, gaat naar de rechter om 179.000 euro aan bruto salaris van NS te eisen. Huges vindt dat hij recht heeft op vijf maanden inkomen, omdat zijn ontslag pas sinds vandaag officieel is. Vandaag werd het ontslag van Huges bekrachtigd tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

NS-bestuurders worden benoemd en ontslagen door de minister van Financiën als enig aandeelhouder van NS. Het ministerie van Financiën vindt dat Huges geen recht heeft op geld. Dat heeft minister Dijsselbloem ook herhaaldelijk in de Tweede Kamer gezegd.

Minister Dijsselbloem stelt zich als aandeelhouder op het standpunt dat Huges al op 5 juni zelf zijn ontslag heeft aangeboden. Huges verloor op die dag het vertrouwen van de raad van commissarissen van NS en Dijsselbloem omdat hij volgens de commissarissen onjuiste verklaringen had afgelegd over malversaties bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

Dijsselbloem zei in de Tweede Kamer dat Huges geen geld mee zou krijgen. Het ontslag bleek echter niet op schrift gesteld en wordt door Huges betwist. Het ministerie van Financiën gaat nu uit van een drietrapsraket. Huges heeft ontslag genomen op 5 juni. Als dat geen stand houdt bij de rechter heeft hij per brief ontslag gekregen op 19 juni. Als dat geen stand houdt is hij vandaag ontslagen tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Volgens Huges’ advocaat Keuss klopt alleen de laatste stap. Omdat er sprake is van een opzegtermijn van drie maanden vanaf het begin van de eerstvolgende maand, heeft Huges volgens Keuss recht op nog vijf maanden (juni tot en met oktober) salaris à 35.800 euro per maand. Keuss: “Dit is een vrij overzichtelijke kwestie, daarom doen we dit in kort geding.” Keuss wil niet uitsluiten dat er nog andere procedures zullen volgen.

    • Mark Duursma