Het grote makelaarsfeest met kaboutermuffins

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De Nederlandse Vereniging van Makelaars presenteert de cijfers van het tweede kwartaal in het Hilton in Amsterdam.
Wie: NVM-voorzitter Ger Hukker en zeventien toehoorders.

Het gaat goed, zegt Ger Hukker – voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Heel goed. De NVM-baas kijkt de Amstelzaal van het Hilton in Amsterdam tevreden rond. Meeschrijvende journalisten, leden van een huurdersvereniging en wat makelaars. Heeft iedereen koffie? Thee? En een mini-muffin of sandwich? En vergeet de mini-jus d’orange - in shotglaasjes – niet. Want het is feest.

Mini-jus van de makelaarsclub #nvm #hilton

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Hukker mag zijn zaal vertellen dat de NVM-makelaars er een “uitstekend kwartaal op hebben zitten”. Ze verkochten 37.145 woningen. Dat is ruim een kwart meer dan in het kwartaal ervoor. En dat dáárvoor. Sterker nog, het zijn de hoogste verkoopcijfers van de afgelopen acht jaar.

Niet perfect, wel beter

Instemmend gemompel. Hukkers zinnen worden afgemaakt door een driftig knikkende meneer in donkergrijs pak. Hukker: “Opmerkelijk is dat vooral de twee-onder-één-kap-woningen..” Meneer: “.. goed verkopen. Uhu. Ja.” Ook in de niet-stedelijke gebieden gaat het beter met de huizenverkoop, zegt Hukker. Nog lang niet perfect, maar íetsje beter.

“Het is allang niet meer enkel kommer en kwel in de periferie. Er trekken nu ook mensen naartoe die het gehad hebben met de huizenprijzen in Amsterdam en Utrecht.” Want wie betaalt er nu 260.000 euro voor 60m2, vraagt Hukker zich hardop af. Het donkergrijze pak schudt zijn hoofd – inderdaad, wie doet dat nou.

Eindsprint

Hoe komt dat dan, die stijging van het aantal verkopen? Ligt aan de lage hypotheekrente, en het toegenomen consumentenvertrouwen, denkt Hukker. Én aan de nieuwe hypotheekregels die op 1 juli zullen ingaan. Er kan dan minder geleend worden door huizenkopers; het maximale hypotheekbedrag daalt. Dus wie weet, is het dan wel uit met de huizenverkooppret. Maar nu nog niet. Nu is het feest. Met mini-jus en kabouter-sandwiches.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken