Groeiende economie levert goede doelen niets op

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen uit andere media vandaag?  

Goede doelen hebben nog altijd last van de crisis. De opbrengsten uit donaties zijn in 2014 gestagneerd en de opbrengsten uit eigen fondsenwerving daalden. Volgens Volkskrant komt dat voornamelijk door de crisis.

Vooral KWF Kankerbestrijding zag zijn inkomsten dalen. Dit jaar verloor de organisatie 12 miljoen euro. KWF haalt het meeste geld op via Alpe d’Huzes, maar door het schandaal van afgelopen jaar (de oprichter declareerde nogal grote bedragen aan managementfees) daalde de opbrengst met 9 procent.

Hoogleraar filantropie René Bekkers stelt dat economische crises steeds met een vertraging van één of twee jaar de inkomsten van goede doelen hebben beïnvloed. Gelukkig geldt dit niet voor alle goede doelen. Artsen zonder Grenzen zit al jaren in de lift. Helaas als gevolg van vele grote rampen zoals ebola.

KPMG gered dankzij geldinjectie

Bij hoge uitzondering doneert KPMG 30 miljoen euro aan zijn Nederlandse tak, waardoor het bedrijf 54 miljoen kan investeren. Dankzij de geldinjectie kan de reorganisatie twee keer zo snel worden afgerond, meldt De Telegraaf.

Het plan is om kantoren in De Meern, Breda en Alkmaar te sluiten en werknemers te ontslaan. Volgens topman Hommen leefde het bedrijf te lang op te grote voet. De winst die is gemaakt bij de ontwikkeling van luxe megakantoren in Rotterdam en Amstelveen belandde in de zakken van partners. Nu staat 40 procent van de vestigingen leeg. Door langlopende en dure huurcontracten kon het bedrijf niet van die panden af. Met de nieuwe geldinjectie lukt dat wellicht wel.

Hommen wil in deze tijden van bezuinigingen ook nog wat lichtpuntjes benadrukken.

“KPMG gaat de boeken van 7 van de 25 AEX-fondsen controleren. Verder zijn er inmiddels 350 nieuwe getalenteerde en gemotiveerde professionals aangenomen.”

V&D zet directieleden uit functie

Warenhuisketen V&D zet vier van de negen directieleden uit hun functie, meldt RTL Z.

De directieleden die weg moeten werken voor de afdelingen HR, Logistiek, E-commerce, IT en Marketing. De ontslagen zijn het gevolg van een grote reorganisatie. Ook de vestiging in Purmerend zal waarschijnlijk door de bezuinigingsmaatregelen verdwijnen.

In een reactie laat V&D weten dat het niet om een ontslagronde gaat.

“De holdingdirectie bestond uit negen man. Die groep wordt nu opgesplitst door vijf van hen onder te brengen in een apart managementteam.”

    • Annemieke Ruggenberg