Griekenland wil pensioenen hervormen en privatiseren, in ruil voor 53 miljard

Een pro-Europa demonstratie in Athene.
Een pro-Europa demonstratie in Athene. Reuters / Alkis Konstantinidis

De maatregelen die Griekenland voorstelt in het gisteravond ingediende reddingsplan, zijn onder meer een belastingverhoging voor rederijen, het beëindigen van belastingvoordelen voor de eilanden en een btw-verhoging op restaurants. Dat meldt persbureau Reuters.

Ook wil Griekenland de pensioenen hervormen en een duidelijk tijdspad vaststellen voor privatiseringen. Daarvoor terug wil Athene een bedrag van 53,5 miljard euro om de schulden tot eind 2018 te kunnen terugbetalen, en een herziening van de doelstelling voor de komende vier jaar voor het Griekse primaire begrotingsoverschot.

De Financial Times heeft de gelekte documenten gepubliceerd: een brief van de Griekse premier Tsipras (pdf), een brief van de nieuwe Griekse minister van Financiën, Euclid Tsakalotos, (pdf), en een dertien pagina’s tellend document met hervormingsmaatregelen (pdf).

Hier staan de Griekse voorstellen uitgeschreven.
Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso zegt dat het Griekse voorstel strikter is dan het Europese voorstel, waar Griekenland afgelopen zondag nee tegen zei tijdens het referendum.

Voorstel strikter dan afgewezen voorstel

Volgens onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso gaat het Griekse voorstel verder dan het Europese voorstel van eind juni…

“Het Griekse voorstel is vrijwel gelijk aan het laatste Europese voorstel, van eind juni. Maar op globaal een achttal punten gaat het verder en is het gedetailleerder. Wat bijvoorbeeld nieuw is, is het idee dat wanneer het plan niet de gewenste besparingen oplevert, er extra belastingen worden geheven. De inkomensgroep onder de 12.000 euro gaat dan van 11 naar 15 procent. En de inkomensgroep van boven de 12.000 naar 25 procent. En de vennootschapsbelasting gaat omhoog. Ook stellen ze een nieuwe, transparantere manier van het benoemen van ambtenaren voor. De vraag is: is het genoeg? Dat gaan experts van de trojka de komende 24 uur bekijken. Het is heel spannend.”

…maar is dat niet gek gezien de verslechterde economische situatie, waardoor extra maatregelen nodig zijn.

“Dat de Grieken een voorstel inleveren dat strenger is dan het voorstel dat ze tijdens het referendum hebben afgewezen, is opmerkelijk. Tegelijkertijd is het niet raar. De economische situatie is de afgelopen twee weken verslechterd. Het probleem is dat het veel meer vertrouwen vergt dan een paar weken terug om de banken weer open te krijgen. Daarom zijn additionele maatregelen nodig. De uitdaging voor de Griekse regering is voorkomen dat het land in chaos wordt gestort.”

Toch wordt het referendum van Tsipras door nee-stemmers gezien als een briljante strategie, zegt onze correspondent Marloes de Koning:

“Tsipras is er met het referendum in geslaagd zijn binnenlandse positie aanzienlijk te versterken. Zowel de bevolking als een groot deel van de oppositie staat nu achter hem. Met die rugdekking kan hij de stormen in het buitenland en binnen zijn partij veel beter aan. De stemming zondag heeft duidelijk gemaakt dat 61 procent van de bevolking hem steunt in zijn pogingen om voor Griekenland het onderste uit de kan te halen. Daarbij telt voor Grieken het streven net zozeer als het uiteindelijke resultaat. Velen twijfelen aan het vermogen van Tsipras om het land uit deze diepe economische crisis te halen. Maar weinigen betwijfelen zijn oprechtheid en zijn schone handen.”

Grieken willen in de euro blijven

Peter Spiegel van de Financial Times noemt het opvallend dat zowel Tsakalotos als Tsipras expliciet schrijven dat ze in de eurozone willen blijven.

De stafchef van Juncker zorgde nog even voor paniek, door te twitteren dat de documenten die de Grieken indienden niet ondertekend waren. Maar een halfuur later kwam dat toch in orde.

Twitter avatar MartinSelmayr Martin Selmayr Signed letters are needed.
Twitter avatar MartinSelmayr Martin Selmayr Now received. Signed. Three institutions will now assess. #withJuncker

Frankrijk, groot voorstander van een eurozone mét Griekenland, heeft geholpen bij het opstellen van de hervormingen.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon I’m still surprised at this (very) sudden re-emergence of France as a key Eurozone player. If there’s a deal on Sunday, they’re key actors.

De komende dagen zijn cruciaal

De regering van Tsipras had van de schuldeisers tot gisteravond de tijd gekregen om de details van een nieuw reddingsplan in te dienen. Gisteren diende Athene al formeel een nieuw verzoek om noodsteun in bij het Europese noodfonds ESM (European Stability Mechanism). De komende dagen moet blijken of Griekenland lid kan blijven van de eurozone. Zondag is de uiterste dag om tot een akkoord te komen. Dan vindt in Brussel opnieuw een top van de EU-regeringsleiders plaats. Vanavond stemt het Griekse parlement over het nieuwste voorstel.

Dat er de komende dagen echt duidelijkheid moet komen over of Griekenland bij de eurozone kan blijven, heeft vooral te maken met de noodsteun van de Europese Centrale Bank aan de Griekse banken. Dankzij die steun gaan de Griekse banken, die al anderhalve week dicht zijn, niet failliet. De ECB kan en wil die noodsteun niet handhaven als er geen uitzicht is op een politieke deal over de Griekse schulden.

Griekenland heeft sinds 2010 twee reddingsoperaties ten waarde van 240 miljard euro ondergaan, door de eurozone en het IMF. De economie van het land is sindsdien gekrompen met een kwart en de werkloosheid is meer dan 25 procent. Tweederde van de jongeren heeft geen werk.

    • Mirjam Remie