Geen gele trui vandaag in Tourpeloton

Geletruidrager Tony Martin wordt door ploeggenoten naar de finish geholpen. Foto AP / Stephane Mantey

Vandaag zal niemand de gele trui dragen tijdens de zevende etappe van de Tour de France. Klassementsleider Tony Martin viel gisteren in de laatste kilometer van de zesde etappe en brak zijn sleutelbeen. De nieuwe leider, de Brit Chris Froome (team Sky), koos ervoor vandaag niet de trui te dragen.

Martin reed de etappe wel uit en behield zijn eerste plek in het klassement. In het ziekenhuis werd een sleutelbeenbreuk geconstateerd. In overleg met zijn ploegleiding besloot hij de Tour te verlaten.

De Belgische juryvoorzitter Guy Dobbelaere zei tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws: “Als de leider er daags nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui. Ik heb de beslissing meegedeeld aan koersdirecteur Thierry Gouvenou. Die is het er ook mee eens.”

Chris Froome bevestigde vanochtend op Twitter dat hij niet in het geel zal rijden:

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome For those asking, I won’t be wearing yellow today! All the best to @tonymartin85 with his op & recovery #MaillotJaune #TDF2015

De laatste keer dat geen geletruidrager startte in een Touretappe was in 2007. Michael Rasmussen was door zijn ploeg toen naar huis gestuurd, nadat bleek dat hij had gelogen over zijn verblijfplaats tijdens een trainingsstage. Alberto Contador weigerde toen de trui die dag erna te dragen.

Vandaag start ook Greg Henderson niet in de Ronde van Frankrijk. Zijn ploeg Lotto Soudal maakte dat vandaag bekend. De Nieuw-Zeelander heeft te veel last van de blessure die hij maandag opliep bij de grote valpartij in de rit naar Hoei.

De zevende etappe begint vrijdag in Livarot en eindigt na 191,5 kilometer in Fougères.

    • Menno Sedee