VPRO Cinema Collectie: Together

None

Met het amusante We Are the Best!, over twee punkmeisjes in 1982, keerde de Zweedse regisseur-scenarist Lukas Moodysson vorig jaar terug naar het begin van zijn loopbaan, naar de tijd van Fucking Åmål en Together, tamelijk pretentieloze en toegankelijke feelgoodfilms die ver weg stonden van zijn latere maatschappijkritische en wat al te didactische aanklachten als A Hole in my Heart en Mammoth. Hoewel Fucking Åmål (1998) toch echt een verrassingshit was, koos het aan doorbraakfilms gewijde VPRO Cinema Collectie voor zijn tweede film, het scherpzinnige Together, over het leven in de idealistische commune ‘Samen’ in Stockholm anno 1975. Moodysson kijkt met satirische maar ook sympathieke blik naar het tijdperk waarin werkelijk alles door een politiek gekleurde bril werd bekeken. Zelfs Pippi Langkous moet eraan geloven. Twee macrobioten betogen dat het klassieke kinderboek ‘kapitalistiese’ literatuur is, de materialistische Pippi is immers altijd op zoek naar zakken vol gouden munten en andere spullen. De uitzending wordt voorafgegaan door een interview met Moodysson (1969).

André Waardenburg