FBI: schutter kerk Charleston kon wapen krijgen door fout

Een foto van Dylann Roof met de Confederatievlag.
Een foto van Dylann Roof met de Confederatievlag. Foto Reuters

Dylann Roof, de man die negen mensen doodschoot in een Afro-Amerikaanse kerk in South Carolina, had nooit het gebruikte pistool mogen kunnen kopen. De enige reden dat hij dat wél kon, was door fouten in de screening van de FBI. Dat zei de directeur van de federale recherche, James Comey, vandaag.

“Deze zaak breekt al onze harten, maar de gedachte dat een fout van ons in verband staat met het pistool dat deze persoon gebruikte om deze mensen af te slachten is heel pijnlijk voor ons”, zei Comey op een bijeenkomst met journalisten.

Hoe Roof aan een wapen kon komen was een belangrijke vraag in het onderzoek naar de aanslag op de kerk. Roof was afgelopen februari gearresteerd omdat hij drugs in zijn bezit had, iets wat in het systeem had moeten verschijnen bij de verkoop van het door hem gebruikte pistool. Als dat was gebeurd, dan had hij het wapen nooit meegekregen.

Racistisch

De politie gaat ervan uit dat achter de aanslag een racistisch motief zit. Roof zei na zijn arrestatie al dat hij een rassenoorlog had willen ontketenen en online werd een racistisch manifest gevonden en foto’s van Roof waarop hij onder meer poseerde met de Confederatievlag.

Over die vlag, die in de zuidelijke Amerikaanse staten als symbool voor zuidelijke trots wordt gebruikt maar ten tijde van de Burgeroorlog gebruikt werd door voorstanders van de slavernij, ontstond een verhitte discussie na de aanslag. De vlag hing nog bij het Congresgebouw in Columbia in South Carolina. Woensdag werd, nadat vele politici en de gouverneur van de staat zich uitgesproken hadden voor verwijdering, definitief besloten de vlag naar beneden te halen.

    • Frank Huiskamp