Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Nieuws

Ex-topman NS dient klacht in tegen advocaat van NS

Foto ANP

De advocaat van ex-NS-baas Timo Huges heeft bij de Amsterdamse Orde van Advocaten een klacht ingediend tegen Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van NS-advocaat De Brauw Blackstone Westbroek. Snoep zou de gedragsregels voor advocaten overtreden door vertrouwelijke informatie uit een lopend onderzoek naar buiten te brengen.

Snoep nam in Het Financieele Dagblad op 30 juni een voorschot op de eindconclusie van een nog niet afgerond en gepubliceerd onderzoek. Snoep zei dat Huges betrokken was bij onregelmatigheden bij NS-dochterbedrijf Qbuzz:

“Na publicatie van het interim-rapport is nieuwe informatie naar boven gekomen en hebben enkele betrokkenen pas een volledig boekje open willen doen. Toen waren er wel voldoende aanwijzingen voor de conclusie dat de top van NS op de hoogte was.”

Volgens de advocaat van Huges, Mark Keuss van advocatenkantoor Lexence, lijdt zijn cliënt schade door Snoeps uitlatingen.

Verschillende onderzoeken

De vraag of Huges wel of niet wist van de fraude bij NS staat centraal in verschillende onderzoeken die nu worden gedaan. De raad van commissarissen van NS en minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) als enige aandeelhouder van NS hebben op 5 juni het vertrouwen in Huges opgezegd. De formele reden is dat hij “onjuiste en onvolledige verklaringen” heeft afgelegd over de contacten die hij tijdens het onderzoek in april 2015 heeft gehad met bestuurders van Qbuzz. Vandaag speelt de vraag ook in een tweede buitengewone aandeelhoudersvergadering van NS, waarbij beslist wordt over ontslag van Huges.

Vooraanstaand advocatenkantoor

De Brauw, veelal beschouwd als het meest vooraanstaande advocatenkantoor van Nederland, doet in opdracht van NS onderzoek naar onregelmatigheden bij de aanbesteding van het bus- en treinvervoer in Limburg. Het gaat specifiek om het via een schijnconstructie inhuren van een medewerker van NS-concurrent Veolia. Deze medewerker gaf geheime informatie van Veolia door aan NS.

Eind april publiceerde NS het voorlopige rapport van De Brauw. Een belangrijke conclusie was toen dat Huges niet op de hoogte was van de misstanden. De geschorste algemeen directeur van Qbuzz liet echter al meteen in de media weten dat Huges wel degelijk op de hoogte was.

De grote vraag is nu: wat concludeert De Brauw in het definitieve rapport over de betrokkenheid van Huges? Dat bijgewerkte rapport werd deze week verwacht, maar NS laat weten dat het augustus kan worden, na het aantreden van Huges’ tijdelijke opvolger Roger van Boxtel. Maar uit dat rapport lichtte De Brauw-baas Snoep tien dagen geleden dus al een tip van de sluier op.

Niet onafhankelijk

Los van de klacht tegen Snoep is er meer kritiek op de activiteiten van De Brauw voor NS. Het gelijktijdig en deels door dezelfde mensen uitvoeren van schijnbaar botsende opdrachten voor NS roept ook vragen op. De Brauw begeleidt NS bij een – evenmin volledig afgerond – onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt naar andere misstanden bij dezelfde aanbesteding.

Daarnaast staat De Brauw NS bij in het arbeidsrechtelijke conflict met Huges. Ook doet De Brauw, op verzoek van NS, onderzoek naar NS-malversaties.

Volgens Pieter van Regteren Altena, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, is er een duidelijk criterium voor ‘tegenstrijdig belang’ van advocaten: “Je mag niet optreden tegen je eigen cliënt.” Daar is bij de dubbele pet van De Brauw volgens de deken geen sprake van.

“Ze doen diverse dingen voor hun cliënt, dat kan.”

Van Regteren Altena kan nog niets zeggen over de klacht tegen Snoep.