Gearresteerde FIFA-functionaris Webb akkoord met uitlevering

Het FIFA-logo voor het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond in Zürich.
Het FIFA-logo voor het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond in Zürich. Foto EPA/ Walter Bieri

Jeffrey Webb, een van de zeven FIFA-functionarissen die in Zürich gearresteerd werden op verdenking van corruptie, gaat akkoord met uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij wordt ervan verdacht voor miljoenen te zijn omgekocht.

Eerder op de dag maakte het Zwitserse Openbaar Ministerie bekend dat het om één van de zeven arrestanten ging, maar niet om wie. Volgens Bloomberg is dat dus Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond. Hij zou zijn omgekocht bij de verkoop van marketingrechten aan verschillende sportmarketingfirma’s en vervolgens het geld zelf te hebben gehouden. De rechten hadden betrekking op WK-kwalificaties, regionale toernooien en continentale kampioenschappen in Noord- en Zuid-Amerika.

Inval

Op 27 mei werden zeven huidige en ex-FIFA-medewerkers gearresteerd bij een inval in een luxehotel in het Zwitserse Zürich, de stad waar FIFA zijn hoofdkantoor heeft. Begin juli werd hun uitlevering officieel door de Verenigde Staten, die samen met de Zwitserse autoriteiten onderzoek deed naar de vermeende corruptie, verzocht.

Verkiezing

Het onderzoek is gericht op een periode van 24 jaar waarin hooggeplaatste functionarissen voor meer dan 150 miljoen dollar zijn omgekocht en hadden afgeperst. De zaak gaf een nieuwe wending aan de verkiezing voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond diezelfde week. De kritiek op Sepp Blatter, die zich kandidaat had gesteld voor een vijfde termijn, nam toe, maar hij won toch. Vervolgens stapte hij een paar dagen na zijn herverkiezing op.

    • Frank Huiskamp