Slechts vier vrouwelijke kandidaten op longlist van 25 schrijvers

Annelies Verbeke
Annelies Verbeke

Ronald Giphart, P.F. Thomése, Adriaan van Dis en Jeroen Brouwers zijn de bekendste namen op de longlist van de ECI Literatuurprijs, die gisteren in Den Haag bekend is gemaakt. Op de lijst staan naast 21 mannen in totaal vier vrouwen: de Vlaamse Annelies Verbeke (voor 30 dagen), Naomi Rebekka Boekwijt (Hoogvlakte), Marie Kessels (Brullen) en debutante Inge Schilperoord (Muidhond).

Een half jaar geleden signaleerde de jury van de Libris Literatuurprijs juist de opkomst van de vrouwelijke auteur.

De Vlaamse winnaar van de Gouden Boekenuil, Mark Schaevers, staat ook op de lijst, en essayist Willem Jan Otten en Wim Huijser, de biograaf van C. Buddingh’. De zes nominaties voor de prijs, die tot vorig jaar werd gesponsord door boekhandelsketen AKO, worden bekend gemaakt op 25 september, de winnaar van de 50 duizend euro op 12 november. In totaal werden 417 titels ingezonden. (NRC)