Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin we ons afvroegen waarom we de Grieken niet meteen uit de euro zetten

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Griekenland beheerste, na het referendum van afgelopen zondag, opnieuw het wereldnieuws. Waarom worden de Grieken niet meteen uit de euro gezet? vroegen velen zich af. Mark Beunderman somde drie redenen op waarom een Grexit lastig is. Die Grexit lijkt voorlopig in elk geval weer wat verder weg nu premier Tsipras een plan naar Brussel stuurde dat sterk lijkt op wat de eurolanden eisten. Op nrc.nl kunt u het hele weekend live volgen hoe de eurogroep en de staats- en regeringsleiders op dit voorstel reageren.

Het is in ieder geval ‘naïef om te denken dat Europa nooit kan falen’, waarschuwde de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, in een exclusief interview met onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso.

In een heerlijke column gaf columnist Frits Abrahams intussen grif toe dat hij van economie geen verstand heeft, wél van geld uitgeven. ‘Mijn vrouw is thuis de Dijsselbloem, ik de Varoufakis. Met dit verschil dat ik er nog niet uitgegooid ben’.

Nog over Varoufakis: NRCQ zette acht opmerkelijke uitspraken van deze flamboyante ex-minister van Financiën op een rijtje: ‘Ik snij nog liever mijn arm af’.

Van het Griekse drama naar het vluchtelingendrama. Uit geen land in Afrika trekken zoveel migranten weg als uit Mali. Onze correspondent Koert Lindijer ging op onderzoek. ‘U moet begrijpen dat wij zonder migranten nu geen school en geen kliniek hadden’. Collega Wim Brummelman ging dan weer na waarom zoveel Eritreeërs de wijk nemen naar Europa.

Iets totaal anders: het meest ontroerende verhaal dat ik deze week las was dat van Alice, de zorgrobot die eenzame bejaarden gezelschap houdt. Wetenschapsredacteur Sander Voormolen tekende het verhaal op naar aanleiding van de documentaire die deze week op NPO2 werd uitgezonden. Een aanrader.

Over televisie gesproken. Talkshows blijven een mannenavondje, stelde chef Media Stijn Bronzwaer vast. Het aantal mannen op tv neemt alleen maar toe. Waarom lukt het niet om vrouwen op tv te krijgen?

Een andere vraag die uitgebreid werd beantwoord door collega’s Merijn Rengers en Derk Stokmans: wat is er aan de hand op het ministerie van Justitie en Veiligheid?. Een onthullende analyse van de erfenis van Ivo Opstelten.

Tot slot nog een vraag: wie zal de daders van de aanslag op vlucht MH17 berechten? Dat is, bijna een jaar na de aanslag nog verre van uitgemaakt. Collega Annemarie Kas zette de mogelijkheden op een rijtje. Dit weekend brengt NRC alvast een erg indrukwekkende bijlage over MH17 één jaar later. Hoe het kon dat de vlucht over een oorlogsgebied vloog, hoe we rouwden, hoe Den Haag handelde.