Dat hij toeristen witte heroïne verkocht, wist de dealer echt niet

Flip S. verkocht inderdaad drugs aan toeristen in Amsterdam. Maar die doden, dat is zijn schuld niet. Het onderzoek loopt nog.

Hij gaf zichzelf aan bij de politie, nadat op tv beelden waren vertoond waarop hij drie Denen drugs verkocht. Maar dat hij schuldig is aan moord op drie toeristen en poging tot moord op twaalf anderen, bestrijdt hij. Dealer Flip S. (42) verscheen gisteren, diep verscholen in zijn capuchon, op een pro-formazitting in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt S. verantwoordelijk voor de dood van drie Britse toeristen, die vorig jaar stierven na gebruik van witte heroïne. Ze hadden de drugs in Amsterdam op straat gekocht, en dachten dat het cocaïne was. Coke gebruiken als witte heroïne is levensgevaarlijk. Omdat witte heroïne bovendien veel duurder is, veronderstelde de politie dat de betrokken dealer niet wist wat hij de toeristen verkocht had.

In de maanden daarna voerde Amsterdam een grote campagne om toeristen te waarschuwen voor de dodelijke heroïne. De laatste slachtoffers van die drugs waren de drie jonge Denen, in februari van dit jaar. Zij moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

Flip S. meldde zich begin april op het politiebureau, huilend. Volgens de politie bekende hij daar dat hij verantwoordelijk was voor de dode Britten.

Advocaat Gerald Roethof gaf gisteren een andere versie. Zijn cliënt had op het bureau alleen huilend de verkoop van witte heroïne aan de Denen toegegeven. En hij wist écht niet dat het geen coke was geweest.

Uit het justitieel onderzoek is inmiddels gebleken dat de drugs die de Denen kochten uit dezelfde partij komen die eerder slachtoffers maakte. Advocaat Roethof wees erop dat meer dealers zo’n partij kunnen verkopen.

Op verzoek van het OM besloot de rechter gisteren S. langer in voorarrest te houden. Justitie wil videobeelden van hem maken om aan getuigen te laten zien in Engeland, Denemarken, Australië en Ierland. S. wil daar niet aan meewerken; hij heeft geen vertrouwen meer in de politie.