Dagkalender van de Wereldliteratuur: 84 jaar Alice Munro

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de Nobelprijswinnares van 2013, die vandaag haar 84ste verjaardag viert.

Alice Munro, geboren als Alice Ann Laidlaw in de staat Ontario, is een veelgeprezen en -beprijsde specialiste in het lange korte verhaal die in 2013 de Nobelprijs kreeg. Als een moderne Tsjechov biedt ze momentopnamen van kleine, schijnbaar onbeduidende 51V7NN1SXPL(vrouwen)levens die door een onverwachte gebeurtenis worden uitgelicht. Een mooie bloemlezing van haar emotioneel geladen en melancholiek gestileerde verhalen is Selected Stories (1996). Voor degenen die liever een roman lezen, bracht Munro een aantal scènes uit één vrouwenleven bij elkaar in The Beggar Maid, dat in 1980 voor de Booker Prize genomineerd werd. Eenzelfde thematische groepering paste ze toe in The Love of a Good Woman (1998), waarin diverse vrouwen op een keerpunt in hun leven worden beschreven, en in Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001), waarvan de sprekende titel bovendien een adequate samenvatting van haar oeuvre is.

Munro schreef veel over het platteland van Zuid-Ontario waar ze vandaan komt en wordt wel gezien als het Canadese equivalent van zuidelijk-Amerikaanse schrijvers als Faulkner en McCullers. Haar verhaal ‘The Bear Came over the Mountain’, over een man die zijn vrouw verliest aan alzheimer, werd succesrijk verfilmd onder de titel Away from Her.

Voor meer afleveringen van deze Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz