Een heleboel miljonairs bij Flow Traders

Zwijgend tegen de verzamelde media en met een grote grijns op hun gezicht kwamen de oprichters van de Nederlandse flitshandelaar Flow Traders vanochtend zo’n 90 miljoen euro de man ophalen.

Vandaag debuteerde Flow Traders, een van de grootste flitshandelaren ter wereld, op de beurs van Amsterdam. Het verkocht 35 procent van de aandelen voor 521 miljoen euro. Het gehele bedrijf is daarmee 1,5 miljard euro waard.

In 2004 richtten Roger Hodenius en Jan van Kuijk het bedrijf op. Met de beursgang verkochten beiden 6 procent van hun aandelen à 89,3 miljoen euro per persoon. Ze houden bovendien allebei een belang van ruim 14 procent in het bedrijf. Tegen de introductiekoers van 32 euro is dat belang 213 miljoen euro waard.

Flow Traders wordt vaak omschreven als ‘flitshandelaar’, maar noemt zichzelf een liquiditeitsverschaffer en financieel-technologisch bedrijf. Het bedrijf fungeert als tussenpersoon op de markt van trackers (een populair beleggingsproduct) en verdient aan het verschil tussen aan- en verkoopprijzen. De meest lucratieve periodes zijn die waarbij er flinke koersschommelingen zijn zoals nu met Griekenland en China.

Na het Amerikaanse Virtu is het de tweede flitshandelaar die zelf naar de beurs gaat. Beleggers doken vanochtend op het aandeel Flow. Iets na tienen piekte de koers zelfs ruim boven de 36 euro: een stijging van ruim bijna 14 procent ten opzichte van de introductieprijs.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de oprichters die alleen nog als commissarissen betrokken zijn bij het handelshuis. Flow heeft twee topmannen die ook aandelen bezitten. Dennis Dijkstra heeft een belang van 2,37 procent en Sjoerd Rietberg 1,78 procent. Die belangen zijn tegen de introductiekoers goed voor respectievelijk 35 miljoen en 26,5 miljoen euro.

En dan is er ook nog ‘gewoon’ personeel dat binnenliep: 54 van de 215 werknemers mochten voor de beursgang tegen een fikse korting eigen aandelen inkopen. Ze hoefden maar 22 miljoen te betalen voor een belang dat nu 49 miljoen euro waard is.

    • Camil Driessen