Bestand in Jemen tot einde van Ramadan

De Verenigde Naties hebben gisteren in het Jemenitische conflict een bestand aangekondigd dat vanavond om middernacht moet beginnen. Doel is voedsel en medicijnen te brengen naar de bevolking van het straatarme land. Volgens VN-woordvoerder Stéphane Dujarric zijn zowel de in ballingschap verkerende president Abed Rabbo Mansour Hadi als de shi’itische Houthi-rebellen akkoord met het bestand, dat van kracht moet blijven tot het einde van de ramadan op 17 juli.

Eerder had Hadi aan het afkondigen van een bestand een aantal voorwaarden verbonden. Zo moesten de Houthi’s zich terugtrekken uit de steden Aden, Taiz, Marib en Shabwa en de gevangen minister van Defensie vrijlaten. Maar volgens de VN heeft Hadi deze eisen laten varen.

De VN hopen dat het tijdelijke bestand zal leiden tot een complete staking van de vijandelijkheden in Jemen, waar een door de VS gesteunde en door Saoedi-Arabië geleide coalitie sinds maart luchtaanvallen uitvoert op de Houthi-rebellen, die sinds september de controle hebben over een aantal steden. In het land is sprake van een humanitaire noodsituatie. De toegang tot Jemen is door de coalitie geblokkeerd, waardoor de bevolking honger lijdt. Sinds maart zijn meer dan 3.000 burgers omgekomen. Volgens de VN heeft 80 procent van de bevolking dringend hulp nodig. (AP)