Ambtenaren vervolgd vanwege corruptie rond dienstwagens

Twee politieambtenaren en vier ambtenaren van Defensie worden strafrechtelijk vervolgd vanwege mogelijke corruptie bij de aanbesteding van dienstauto’s. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het aannemen van giften van bedrijven.

Een politiebusje van Volkswagen.
Een politiebusje van Volkswagen. Foto ANP/ Remko de Waal

Twee politieambtenaren en vier ambtenaren van Defensie worden strafrechtelijk vervolgd vanwege mogelijke corruptie bij de aanbesteding van dienstauto’s. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het aannemen van giften van bedrijven.

De zaken tegen twee andere politieambtenaren en een Defensieambtenaar zijn geseponeerd; tegen deze drie was niet genoeg bewijs.

In totaal zijn er 47 verdachten in de zaak. Onder hen zijn onder meer medewerkers van de (auto)bedrijven die de ambtenaren hebben omgekocht bij de aanbesteding. Zo konden de ambtenaren goedkoop auto’s leasen, kregen ze korting op onderhoud en mochten ze tankpassen gebruiken en kregen ze soms buitenlandse reizen aangeboden, “waaronder geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee”, volgens het OM.

Nauwe banden

Het onderzoek van de rijksrecherche draait om de aanbesteding van 1.667 Volkswagen Amaroks voor Defensie en 1.330 personen- en bedrijfsauto’s per jaar voor de politie. De verdachten hadden volgens het OM soms “grote invloed” op de aanbesteding van de dienstvoertuigen en hadden nauwe banden met de autoleveranciers.

“Binnen afzienbare tijd” volgt een besluit over de vervolging van de bedrijven en medewerkers.

    • Frank Huiskamp