Albanië wint alsnog ‘droneduel’ van Servië in EK-kwalificatie

Serviër Stefan Mitrovic pakt de vlag van de drone tijdens het EK-kwalificatieduel met Albanië. Foto Reuters/ Marko Djurica

Albanië heeft tóch de overwinning gekregen in het EK-kwalificatieduel met Servië afgelopen oktober. De wedstrijd werd gestaakt toen een drone met een Albanese vlag het stadion binnen was gevlogen, waarna ongeregeldheden ontstonden. Servië kreeg eerder de reglementaire 3-0-overwinning, maar die beslissing vocht de Albanese voetbalbond met succes aan bij sporttribunaal CAS.

De UEFA gaf Servië eerder de overwinning omdat Albanië zou hebben geweigerd verder te spelen in een “vijandige sfeer”. Volgens het CAS was van die weigering geen sprake; Servië was er juist voor verantwoordelijk dat de wedstrijd niet afgemaakt kon worden.

Servië had trouwens niets aan de reglementaire overwinning, want de UEFA besloot in oktober tegelijkertijd dat het land drie punten aftrek kreeg omdat Servische fans het veld bestormden en Albanese spelers aanvielen na de commotie om de drone. Ook moest Servië de twee daaropvolgende EK-kwalificatiewedstrijden zonder publiek spelen. Deze straffen blijven gewoon staan.

Beelden van de ongeregeldheden:

Kosovo

Duels tussen beide landen liggen al jaren gevoelig, en dat heeft vooral met Kosovo te maken. Dat is sinds 2008 een onafhankelijk land, maar was daarvoor een Servische provincie waar overwegend Albanezen woonden. Bij het kwalificatieduel in oktober mochten ook geen Albanese fans zijn.

En wat betekent dit nu voor de poule?

Albanië komt door de drie punten extra op een gedeelde tweede plaats in groep I samen met Denemarken. De eerste twee ploegen in elke poule plaatsen zich direct voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Servië staat nu laatste met -2 punten.

    • Frank Huiskamp