Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Akkoord over cao rijksambtenaren

Het kabinet heeft een overeenkomst gesloten met drie vakcentrales over de lonen van politieagenten, onderwijzers, militairen en medewerkers van de rechterlijke macht. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Foto ANP / Remko de Waal
Foto ANP / Remko de Waal Actievoerende agenten voeren eind mei actie rond het Binnenhof.

Het kabinet heeft een overeenkomst gesloten met drie vakcentrales over de lonen van politieagenten, rijksambtenaren, onderwijzers, militairen en medewerkers van de rechterlijke macht. Dat maakte premier Mark Rutte vanmiddag bekend in zijn persconferentie. De afspraken gaan over ruim 600.000 mensen.

Het kabinet heeft extra geld vrijgemaakt voor een loonstijging van ruim vijf procent en een bonus voor de ambtenaren. Volgens Rutte komt geld vrij door een andere indexering van het ambtenarenpensioenfonds ABP en stelt het kabinet ook andere middelen ter beschikking.

Bijna 1700 dagen zonder cao

Rijksambtenaren zaten bijna 1.700 dagen, vanaf januari 2011, zonder cao en staan al vier jaar op de nullijn. Sinds eind april lagen de onderhandelingen stil. Sinds mei voerden de bonden actie. Zo zorgde het douanepersoneel onlangs voor lange rijen op Schiphol.

Er waren de afgelopen maanden ook acties in Rotterdam, Arnhem, Den Haag en Leeuwarden. Vorige week dreigden politieagenten de Ronde van Frankrijk te verstoren door een verkeerscontrole uit te voeren bij de reclamekaravaan die voor de wielrenners uit rijdt. Deze actie ging uiteindelijk niet door. Eind juni riep minister Blok (Rijksdienst, VVD) de bonden op weer naar de onderhandelingstafel te komen.

overeenkomst

De vakcentrales CNV, CMHF, en het Ambtenarencentrum kwamen met de overheidswerkgevers een loonstijging overeen van 5,05 procent over 2015 en 2016. In september ontvangt “ieder volledig werkende persoon” ook een bonus van 500 euro, zei Rutte.

Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) noemde zich “ontzettend blij” in de persconferentie:

“Na vier jaar op de nullijn is er eindelijk weer ruimte om mensen die in de publieke sector werken waardering te geven die zij ook in hun portemonnee voelen.”

Het kabinet gaat het ABP-pensioen anders indexeren om geld voor de loonstijging vrij te maken. In plaats van loonindexatie gaat het pensioensysteem naar prijsindexatie. De pensioenen zullen dus niet meer de loonontwikkelingen, maar de prijsontwikkelingen volgen.

Plasterk:

Van de loonsverhoging komt 1,8 procent door een andere indexatie van de pensioenen. De overige 3,25 procent wordt betaald door de werkgevers.”

fnv doet niet mee

De vakbond FNV doet niet mee met het akkoord. De bond roept het kabinet meer tijd te nemen om de consequenties voor de overheidscao’s te onderzoeken. “We gaan door met de acties, intensiever en gezamenlijk met de verschillende sectoren”, schrijven FNV-bestuurders Ruud Kuin en Gijs van Dijk vandaag op de FNV-site.

Tot half vier vrijdagnacht onderhandelden de partijen. De FNV was bij die onderhandelingen weggelopen. Plasterk noemde het “jammer” dat de FNV niet meewerkte.