Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

60.000 Chinezen geëvacueerd vanwege komst tyfoon

Een satellietfoto van het Japanse Meteorologische Instituut laat zien hoe de tyfoon Chan-hom over het Zuidoosten van Azië raast.
Een satellietfoto van het Japanse Meteorologische Instituut laat zien hoe de tyfoon Chan-hom over het Zuidoosten van Azië raast. Foto Japanse Meteorologische Instituut

In de Chinese provincie Zhejiang zijn tienduizenden inwoners geëvacueerd, treinen en vluchten geannuleerd en de stranden van badplaatsen gesloten vanwege de komst van de supertyfoon Chan-hom. Deze raast met windsnelheden tot 200 kilometer per uur af op de Zuid-Oost Chinese kust. Dat meldt AP.

Volgens de nationale weerdienst in China komt de tyfoon morgenochtend aan op land in de provincie Fuijan of Zhejiang.

Al twintig gewonden door tyfoon

De autoriteiten in Zheijang melden dat er in de kustgebieden ongeveer zestigduizend mensen zijn geëvacueerd. De Chinese spoorwegen hebben in de regio voor komend weekend meer dan honderd treinritten geschrapt. Ook zijn alle vluchten in de kuststad Zhoushan gecancelled.

De tyfoon heeft de zuidelijke eilanden van Japan al bereikt waar twintig gewonden vielen. De weerdienst in Japan waarschuwt voor sterke rukwinden en hoge golven gedurende de nacht. Chan-hom zorgde al voor hevige regen in het noordelijke gedeelte van de Filipijnen, de verwachting is dat de tyfoon ook Taiwan bereikt. Vele vluchten zijn uit voorzorg geschrapt en alle publieke gebouwen en de beurs in hoofdstad Tapai zijn vandaag gesloten.