‘Zonder drank hoeft niet suf te zijn’

17-jarige organiseert feesten voor jongeren die geen alcohol mogen drinken.

Robin van Rosmalen drinkt ook weleens een wijntje. „Mijn ouders weten dat. Ze geven mij daarin verantwoordelijkheid.”
Robin van Rosmalen drinkt ook weleens een wijntje. „Mijn ouders weten dat. Ze geven mij daarin verantwoordelijkheid.” Foto David van Dam

Robin van Rosmalen (17) ging wel eens poolen met vrienden, maar sinds de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol van 16 naar 18 jaar is verhoogd, zit zelfs dat er niet meer in. „In Utrecht controleren ze heel streng”, zegt ze. Bij veel cafés worden de niet-achttienjarigen aan de deur al geweigerd. „Er zijn maar weinig plekken waar we nog naartoe kunnen.”

Tijd voor een oplossing, vond Van Rosmalen. En dus bedacht ze de Utrechtse Disconnected-frisfeesten. Feesten voor 15- tot 34-jarigen waarbij geen alcohol wordt geschonken. Vanavond is de eerste editie in club Stairway aan de Mariaplaats.

Ineens niet meer

Het idee ontstond anderhalf jaar geleden, na de invoering van de nieuwe leeftijdsgrens. Van Rosmalen: „Ik was net een paar weken 16. Ik mocht drinken en toen ineens niet meer. Dat was gek. Veel leeftijdsgenootjes vonden dat ook.”

Ze legde het probleem voor aan de wijkraad waarin ze actief is en maakte een concreet plan met behulp van een raadslid en een leeftijdsgenoot. Het plan ging naar het college en ze mocht een presentatie houden voor burgemeester Van Zanen. „Het ging over wat wij als jongeren leuk zouden vinden: uit kunnen gaan als grote mensen, maar dan zonder alcohol.” Via de burgemeester raakte ze in gesprek met de politie, gemeente en horeca.

Paar glazen cola

Aanvankelijk waren de reacties niet echt enthousiast. Eerdere frisfeesten waren tóch uitgelopen op drankfestijnen. Van Rosmalen: „Veel mensen gingen indrinken. Buiten de kroeg is het namelijk niet zo moeilijk om aan alcohol te komen. Er is altijd wel een zus, broer of oudere vriend die wat kan kopen.”

Ook kroegbazen stonden niet te springen: aan een paar glazen cola per avond verdienen ze niet zoveel. „Daarom doen we nu om te beginnen drie feesten in drie verschillende kroegen”, zegt Van Rosmalen. „Dan heeft iedereen een keer ‘last’ van ons. En vinden we het leuk, dan komen we natuurlijk terug als we achttien zijn. Daar hebben de kroegen dan weer wel wat aan.”

Happy drinks

Van Rosmalen wordt pas over een paar maanden achttien. Maar nu drinkt ze ook heus wel eens wat. Gewoon een wijntje of twee. Drie misschien. „Mijn ouders weten dat. Ze geven mij daarin verantwoordelijkheid. En mijn oudere broer heeft de weg een beetje vrijgemaakt.”

Maar wat nou als het feest suf wordt? Of iedereen stomdronken binnenkomt en het juist gigantisch uit de hand loopt? „Een beetje spannend is het wel”, vindt ze. „Indrinken is niet te voorkomen, maar ter preventie krijgt elke vijfde bezoeker bij de deur een blaastest. En iedereen die zich vreemd gedraagt ook. Wie komt, weet dat.” Bovendien, vindt ze: „Het wordt zo leuk of zo suf als je het zelf maakt.”

Aan de plannen voor de avond zal het niet liggen. Er is alcoholvrij bier en er zijn happy drinks: speciale alcoholvrije shotjes van televisiekok Pierre Wind. „Met ingrediënten die een soort prikkels naar je hersens brengen.” Verder konden jonge dj’s een demo met hun mixkunsten insturen naar de organisatie. „De zes beste hebben we op Facebook gezet. Daar kon iedereen stemmen op zijn favoriet. De winnaars mogen draaien op het feest in Stairway. De beste van de avond draait op het volgende feest.”

Mocht dat nou allemaal toch niet genoeg blijken, dan nog blijft Van Rosmalen optimistisch. Want, weet ze van eerdere uitgaansavondjes en schoolfeesten: „Uiteindelijk staat toch de halve tent te zoenen.”

    • Anne Vegterlo