Voormalige pion Saoedische regime prins Saud overleden

Minister Saud al-Faisal op een persconferentie in Jeddah in 2004.
Minister Saud al-Faisal op een persconferentie in Jeddah in 2004. Foto AFP

Oud-minister van Buitenlandse Zaken prins Saud al-Faisal, die met veertig jaar de langszittende minister van Buitenlandse Zaken wereldwijd was, is overleden. Saud, die eind april uit zijn functie werd gezet, kwakkelde al lange tijd met zijn gezondheid.

Prins Saud werd in 1975 benoemd als minister van Buitenlandse Zaken en was decennialang een van de belangrijkste pionnen van het regime in Riad, hoewel de koning in Saoedi-Arabië met afstand de machtigste figuur is. Dat hij twee maanden geleden uit zijn funcite werd gezet had ongetwijfeld te maken met zijn gezondheid, maar werd ook gezien als een politiek besluit. Saud zou zich hebben verzet tegen de oorlog in Jemen die Saoedi-Arabië nu al een aantal maanden voert met de shi’itische Houthi-rebellen, die in Riad worden gezien als marionetten van het gehate, shi’itische Iran.

Saud maakte grote veranderingen in regio mee

In zijn tientallen jaren als minister maakte Saud grote veranderingen in het Midden-Oosten mee. Sinds 1975 sloot Israël vrede met Egypte en Jordanië en in 2002 was Saud betrokken bij het Arabische vredesinitiatief uit 2002 van de in januari overleden koning Abdullah. Saud zou het erg hebben betreurd dat het in zijn periode als minister niet lukte een onafhankelijke Palestijnse staat te bewerkstelligen. De minister speelde ook een hoofdrol bij de onderhandelingen die in 1989 een einde maakten aan de vijftien jaar durende burgeroorlog in Libanon.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken noemt Saud in een reactie “niet alleen een van de langszittende, maar ook een van de meest wijze ministers” van het koninkrijk.

Opvolger bekend om harde opstelling tegen Iran

Saud werd vervangen door de Saoedische ambassadeur in Washington, Adel Jubeir – de eerste niet-prinselijke minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië. Jubeir staat bekend om zijn onverzoenlijke houding tegenover Iran. Hij zei vanavond nog op een persconferentie in Amman dat de Saoedi’s vastberaden zijn om het Iran niet toe te staan “negatief te interveniëren in de regio of in Arabische landen”, daarmee impliciet verwijzend naar de Houthi’s en de oorlog in Jemen.

Analisten betwijfelen of Iran wel zo diep verwikkeld is in Jemen als de Saoediërs verkondigen. Maar het is duidelijk dat de Saoediërs de islamitische republiek als grote bedreiging zien, met zijn grote invloed in Syrië, Libanon en Irak.

Lees ook: het achtergrondverhaal ‘SaudiLeaks: blik op Riads geldmachine’