VN kondigen ‘humanitaire pauze’ aan in Jemen

Rook kringelt boven de Jemenitische hoofdstad na een aanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op de internationale luchthaven.
Rook kringelt boven de Jemenitische hoofdstad na een aanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op de internationale luchthaven. Foto EPA / Yahya Arhab

Vrijdag om middernacht kan de Jemenitische bevolking even opgelucht ademhalen. De Verenigde Naties hebben vandaag aangekondigd dat vanaf dat moment een “onvoorwaardelijke humanitaire pauze” geldt, die tot het einde van de ramadan zal duren. Dat meldt persdienst AP op gezag van een VN-woordvoerder.

De vraag is echter of de strijdende partijen zich aan het bestand zullen houden. VN-chef Ban Ki-moon is door zowel de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi als de shi’itische Houthi-rebellen verzekerd dat zij het staakt-het-vuren niet zullen schenden. Maar eerdere pogingen van de VN om het leger en de Houthi-strijders tot een wapenstilstand te bewegen, liepen meestal op niets uit.

80 % bevolking heeft humanitaire hulp nodig

De VN-woordvoerder zei dat het “belangrijk is dat noodhulp alle kwetsbare Jemenieten ongehinderd kan bereiken”. Volgens de VN heeft 80 procent van de vierentwintig miljoen inwoners van Jemen humanitaire hulp nodig. Ruim 20 miljoen Jemenieten zouden door het conflict zijn afgesloten van schoon drinkwater.

Vredesoverleg dat vanuit de Verenigde Naties werd georganiseerd heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Jemen gaat sinds vorig jaar gebukt onder sektarisch geweld. Shi’itische Houthi-rebellen voeren strijd tegen de inmiddels verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. In september werd de hoofdstad Sana’a veroverd.

President Hadi weet zich gesteund door een militaire coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië, die sinds eind maart luchtaanvallen uitvoert op Houthi-doelen. Bij de luchtaanvallen zijn dit jaar al meer dan 2.600 mensen, onder wie veel burgers, omgekomen.