Vandaag in de Tour: een steil heuveltje vlak voor de aankomst

Op weg naar Le Havre liggen her en der venijnige klimmetjes.
Op weg naar Le Havre liggen her en der venijnige klimmetjes. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het is goed mogelijk dat de etappe van vandaag pas in de laatste anderhalve kilometer écht spannend wordt. Vlak voor de streep ligt namelijk een korte klim, die net steil genoeg is om de sprinters uit het wiel te rijden. Voor veel renners waarschijnlijk reden om het kruit droog te houden.

De zesde etappe – van Abbeville naar Le Havre – lijkt qua profiel nog het meest op de Amstel Gold Race in Limburg. En die wedstrijd heeft al jaren nagenoeg hetzelfde wedstrijdverloop. Er rijdt een groepje renners weg, maar de echte favorieten wachten allemaal tot de Cauberg in zicht komt.

Ook aan de Franse kust wacht het peloton een soort Cauberg, de Côte d’Ingouville. Die begint op ongeveer anderhalve kilometer van de finish, duurt ongeveer 900 meter en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 7 procent. Daarna volgt nog een stuk vals plat van ruim vijfhonderd meter.

Hoe verging het vorige keer?

Anders dan vandaag eindigde de laatste aankomst van de Tour in Le Havre niet op een heuvel, maar gewoon op vlak terrein. De winnaar van die etappe, nu twintig jaar geleden, was Mario Cipollini. Voor de snelle Italiaan was het zijn tweede overwinning van die ronde: twee dagen daarvoor was hij ook al de beste.

Wie maken er kans?

Om te beginnen de renners die drie dagen geleden ook kans maakten om op de Muur van Hoei te winnen. Alejandro Valverde en Joachim Rodriguez – allemaal zijn ze explosief genoeg om op de korte slotklim in Le Havre weg te rijden bij de rest van het peloton.

Michal Kwiatkowski op de échte Cauberg, tijdens de Amstel Gold Race van dit jaar:

Maar vergeet ook niet de krachtige sprinters, die niet terugdeinzen voor een klein stukje heuvelop. Peter Sagan of John Degenkolb bijvoorbeeld. En wat te denken van de meest recente winnaar van de Amstel Gold Race, Michal Kwiatkowski. Een etappe met een heleboel kanshebbers dus.

    • Joost Pijpker