Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Valentino Achak Deng uit boek Dave Eggers wordt minister

Dave Eggers (Foto hristopher Felver/Corbis)

Valentino Achak Deng, de Soedanese vluchteling die centraal stond in Dave Eggers’ boek What is the What, is aangesteld als minister van onderwijs.

Dat meldt de BBC.

Deng gaat aan de slag in in Northern Bahr el Ghazal, een van de staten die in 2011 onafhankelijk werd verklaard van Soedan. Hij moet nog een beetje wennen aan zijn aanstelling en zegt dat het “lastig voor te stellen is” dat hij als voormalige vluchteling nu plotseling zo hoog in de boom zit. “Maar als iemand positief en optimistisch is kunnen er goede dingen gebeuren.”

In What is the What (2006) vereenzelvigde Eggers zich met Deng. Deng was een van de ‘Lost Boys’, de vermoedelijk zeventienduizend ontheemde Soedanese kinderen die tijdens de burgeroorlog van het islamitische noorden tegen het christelijk/animistische zuiden (1983-2005) uit hun dorpen werden verdreven; ze doorkruisten soms jaren Zuid-Soedan voordat ze een vluchtelingenkamp bereikten.

Deng kwam met duizenden anderen Soedanezen terecht in Ethiopië, in een kamp aan de rivier de Gilo. Als er in 1991 ook oorlog uitbreekt tussen Ethiopië en Eritrea worden de vluchtelingen met geweld de rivier in gedreven. Een nieuwe zwerftocht volgde. Uiteindelijk kwam Deng terecht in het uitgestrekte stoflandschap van noordwest-Kenia, waar het Kakuma-vluchtelingenkamp ontstond. Dit kamp groeide uit tot één van de meest permanente vluchtelingenkampen ter wereld. Het herbergde zo’n 86.000 ontheemden uit negen landen. Deng bleef er tien jaar. Vooral Amerikaanse kerken trokken zich het lot van de Lost Boys aan. Uiteindelijk werden vierduizend Lost Boys, onder wie Deng, door de VS opgenomen.

Eggers’ boek was het gefictionaliseerde levensverhaal van deze voormalige Lost Boy, waarvoor hij Deng langdurig interviewde en met hem terugging naar Soedan.