Unieke traditie viert jubileum: 30.000e Last Post klinkt vanavond in Ieper

Om stipt 20.00 uur klinkt in Ieper voor de 30.000e keer de Last Post.
Om stipt 20.00 uur klinkt in Ieper voor de 30.000e keer de Last Post. Foto AP / Virginia Mayo

Een bijzonder jubileum vanavond in het Belgische Ieper: voor de 30.000e keer zou daar om stipt 20.00 uur de Last Post worden gespeeld ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog. De dagelijkse traditie wordt vanavond ook op andere plekken in de wereld geëerd.

Al sinds 1928 organiseert een lokale Ieperse vereniging, die de Engelse naam The Last Post Association heeft, iedere avond een ceremonie onder de Menenpoort waarbij het beroemde trompetsignaal klinkt. Ieper is de stad waar de Duitse troepen, op weg naar Frankrijk, vastliepen in 1914. ze zouden vier jaar met de geallieerden om de stad vechten. “Ieper werd, samen met plaatsen als Verdun en het gebied van de Somme, het synoniem voor oorlog en uitputting, modder en slijk, gasaanvallen en artilleriegranaten, verdriet en onbeschrijfelijk menselijk lijden”, schreef onze hoofdredacteur Peter Vandermeersch eerder dit jaar in NRC.

De allereerste plechtigheid in Ieper vond plaats op 2 juli 1928. Sindsdien is de ceremonie iedere dag gehouden, op de jaren van de Tweede Wereldoorlog na. Het is traditie geworden dat de klaroenblazers van de brandweer het trompetsignaal spelen. Talloze hoogwaardigheidsbekleders waren bij een van de tienduizenden uitvoeringen aanwezig, net als veel toeristen die Ieper aandoen. Vanavond zijn in Ieper onder anderen koningin Mathilde en de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois van de partij.

Een voorbeeld van de plechtigheid van vorige maand:

Last Post ook te horen in Londen en Berlijn

Acteur Wim Opbrouck is vanavond de ceremoniemeester van deze jubileumeditie. Opbrouck schreef een ‘Ode aan de ode’, die hij ten gehore brengt. De uitzending (op Canvas) bevat ook live-beelden vanaf andere locaties waar de Last Post vanavond wordt gespeeld om de Ieperse herdenking te eren. Dat gebeurt onder meer in de Westminster Abbey in Londen en voor het eerst in Berlijn, waar Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en de Duitse president Joachim Gauck aanwezig zijn.

Opbrouck riep brandweerkazernes over de hele wereld op om 20.00 uur een minuut stilte te houden. “We wilden een moment van wereldwijde verbondenheid organiseren voor de gevallen soldaten”, aldus Opbrouck tegen De Standaard. “Daarvoor hadden we het kleine ideetje om allemaal samen te luisteren naar de Last Post.”

    • Pim van den Dool