Tunesië gaat muur bouwen om terroristen te stuiten

Tunesië gaat een muur bouwen langs de grens met Libië om de toestroom van terroristen te stoppen. De muur zal eenderde van de 460 kilometer lange grens tussen Tunesië en Libië beslaan en moet eind dit jaar klaar zijn.

Veiligheidstoepen bij een herdenking voor de slachtoffers van de terreuraanslag in Sousse.
Veiligheidstoepen bij een herdenking voor de slachtoffers van de terreuraanslag in Sousse. Foto EPA / Mohamed Messara

Tunesië gaat een muur bouwen langs de grens met Libië om de toestroom van terroristen te stoppen. Dat heeft de Tunesische premier Habib Essid gezegd in een interview op televisie. De muur zal eenderde van de 460 kilometer lange grens tussen Tunesië en Libië beslaan en moet eind dit jaar klaar zijn.

Het wetteloze buurland werkt als een magneet op geradicaliseerde Tunesische jongeren. De afgelopen jaren zijn ruim 3.000 Tunesiërs naar Syrië en Irak vertrokken om te vechten voor radicaal-islamitische rebellengroepen, zoals Islamitische Staat (IS). De meesten zijn via Libië gereisd, waar ze training hebben gekregen voordat ze op het vliegtuig stapten.

Kaart NRC

Kaart NRC

Reeks aanslagen

Het plan voor de muur volgt op een serie terreuraanslagen op toeristen in Tunesië. In maart schoten twee jonge mannen 22 mensen dood bij het befaamde Bardo Museum in de hoofdstad Tunis. En twee weken geleden opende een student het vuur op zonnebadende toeristen op het strand van Sousse. Er vielen 38 doden. De daders van beide aanslagen, die zijn opgeëist door IS, blijken hun training te hebben gekregen in Libië.

De meeste jongens die op jihad gaan blijven hangen in Libië. Ze sluiten zich aan bij de fundamentalistische milities die vechten tegen de Libische regering of bij radicalere groepen zoals IS. Enkele honderden zouden zijn teruggekeerd naar Tunesië, mogelijk om aanslagen te plegen.

    • Toon Beemsterboer