Trekt Microsoft nú de stekker uit de telefoon?

De overname van Nokia is een mislukking. Microsoft ontsloeg bijna al het Nokia-personeel en schrijft 7,6 miljard af op een overname van 7,2 miljard.

Opgegeten en uitgespuugd. Zo moeten de 32.000 medewerkers van telefoonmaker Nokia zich voelen die in september 2013 werden overgenomen door softwaregigant Microsoft. Een deal die de comeback van Windows op de smartphone had moeten worden, draait uit op een financiële mislukking.

Een rekensom toont aan dat tweederde van het Nokia-personeel de laan is uitgestuurd. Na de overname in april 2014 volgde de eerste reorganisatie: van de 127.000 Microsoft-werknemers worden er 18.000 ontslagen, van wie 12.500 bij de voormalige Nokia-tak. Gisteren kregen nog eens 7.800 werknemers bij de telefoondivisie te horen dat hun baan verdwijnt. Toen waren er nog 11.000 over – voorlopig dan.

Weliswaar trekt Microsoft nog niet de stekker uit de telefoontak maar deze ingrijpende reorganisatie geeft weinig hoop voor de toekomst. Op de aankoop van Nokia voor 7,2 miljard dollar (6,5 miljard euro) schrijft Microsoft nu 7,6 miljard dollar af. Daar komt nog eens 750 tot 850 miljoen aan herstructureringskosten bij.

Microsoft blijft nog wel smartphones maken, maar veel minder verschillende modellen. Bovendien staat niet vast dat Microsoft daadwerkelijk zelf toestellen blijft bouwen of de productie gaat uitbesteden aan andere leveranciers.

Dit jaar verschoof Microsoft de introductie van een nieuw topmodel – nodig om te concurreren met de populaire telefoons van Apple en Samsung – al naar het najaar.

Noodgreep

Microsoft werkte al langer nauw samen met Nokia, in een poging grip te krijgen op de smartphonemarkt die gedomineerd wordt door Googles Android en de iPhone van Apple. De uiteindelijke overname van Nokia was een noodgreep om het mobiele besturingsysteem Windows Phone nieuw leven in te blazen, nadat andere telefoonfabrikanten massaal voor Android kozen. Die vonden Windows Phone niet interessant omdat softwaremakers de voorkeur hebben voor iOS en Android.

Ondanks alle marketinginspanningen en positieve reacties komt Windows Phone nog altijd niet verder dan 2,7 procent marktaandeel. Dat is te weinig om Apple of Google te bedreigen en ook te weinig om app-ontwikkelaars warm te maken voor Windows.

Microsoft zag nog één kans om een positie te veroveren in de wereld van smartphones. Windows 10 stelt ontwikkelaars in staat om software te maken die werkt op zowel pc’s en tablets als telefoons. Zo wordt het bereik van een app veel groter. Windows 10 voor desktop-pc’s komt eind deze maand op de markt, de Windows 10-versie voor mobiele telefoons is beloofd voor het najaar.

Des te vreemder is het dat topman Satya Nadella, die sinds 2014 de leiding heeft, uitgerekend nu het mes zet in de telefoontak. Dat doet afbreuk aan de belofte om één besturingssysteem voor alle apparaten te bouwen. Nadella wil Windows Phone concentreren op de zakelijke markt en goedkope modellen. Die tactiek paste BlackBerry ook toe, tot nu toe zonder succes.

Wieden in de telefoontak maakt deel uit van een reorganisatie waarmee Nadella Microsoft meer wil ‘focussen’ op de hoofdtaken: zakelijke software en clouddiensten. Dat is een andere benadering dan die van voorganger Steve Ballmer. Hij zag Microsoft meer als leverancier van hardware en diensten. In amper anderhalf jaar heeft Nadella Microsoft grondig veranderd. De advertentietak en een deel van de kaartsoftware verdwenen. Nu is het afwachten of Nadella’s opruimwoede ook de Xbox-divisie treft.

    • Marc Hijink