Toyota verliest topvrouw door schandaal

Foto ANP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zou het drama voor Toyota nu voorbij zijn? Een van de topmensen, de Amerikaanse Julie Hamp is vrijgelaten uit een gevangenis in Tokyo, meldt The Japan Times. Ze was gearresteerd voor het overtreden van de Japanse drugswet.

Julie Hamp zat twintig dagen vast omdat ze de in Japan verboden pijnstiller oxycodon zou hebben geïmporteerd. Uiteindelijk heeft justitie besloten om Hamp niet te vervolgen. De pillen waren ‘bedoeld als pijnstiller’.

Twee weken nadat Toyota-voorzitter Akio Toyoda in een persconferentie verklaarde alle vertrouwen in Hamp te hebben, nam Hamp zelf ontslag als communicatiechef.

Het is een flinke tegenvaller voor Toyota. Het bedrijf had Hamp net aangenomen om het door mannen gedomineerde management in balans te brengen.

Zuid-Korea in de ban van een chipje

Zuid-Korea is in de ban van chips. Aardappelchips. Meest populaire variant is de Honey Butter Chip, volgens The Wall Street Journal het onderwerp van menig vechtpartij in lokale winkels. Winkeliers rantsoeneren de chips om hamsteren te voorkomen.

“Als we onze wekelijkse voorraad binnenkrijgen staat er vanaf een half uur voor openingstijd een rij mensen te wachten om de Honey Butter Chips te kopen.”

Als gevolg van de enorme vraag is de aardappelprijs gestegen. Andere ondernemers hebben hun kans gegrepen en gebruiken de chips als lokkertje. Ze verkopen er minder populaire dingen mee - zo werden er bijvoorbeeld twee dozen chips aan een tweedehands Fiat 500 getapet.

De chips waren een van de langzamer lopende producten uit het assortiment van producent Haitai. Er zit dan ook een uitgebreide strategie, veel onderzoek en een flink risico-element aan de marketing van de Honey Butter Chips.

Het geheim van de chips is dat producent Haitai het heeft aangedurfd om zoet en zout te combineren. Dat vonden de Zuid-Koreanen altijd al lekker. Maar in een chipje kenden de combinatie van honing, boter en zout nog niet.

Boekhoudschandaal bij Toshiba

Het Japanse elektronicabedrijf Toshiba heeft expres verliezen niet gerapporteerd om onrealistische plannen door te voeren, bericht Nikkei Asian Review. De plannen waren bedoeld om op langere termijn kosten te verlagen. Verliezen op korte termijn werden gemakshalve over het hoofd gezien toen accountants de plannen moesten goedkeuren.

Het is volgens de Asian Review niet ongebruikelijk voor de top van Toshiba om bedrijfsonderdelen en belangrijke dochterbedrijven onder druk te zetten. Ze moeten koste wat kost de maandelijkse budgetdoelen halen. Het is al vaker voorgekomen dat aan het eind van het fiscale jaar met de boeken geknoeid werd.

Het rapport dat nu door een onderzoeksteam wordt opgesteld, heeft grote gevolgen voor Toshiba. De resultaten van de vijf jaar vanaf 2013 zullen flink worden bijgesteld. In september volgt een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Vice-voorzitter Norio Sasaki, die van 2009 tot 2013 CEO was, zal waarschijnlijk uit de raad van bestuur stappen.

Voor opzettelijke manipulatie kunnen de Japanse financiële autoriteiten een boete opleggen. Naast Sasaki zouden ook andere topmensen kunnen worden gedwongen om op te stappen, meldt de Nikkei Asian Review.

    • Eefje Rammeloo