Echtpaar Sanders uit verzamelaarslijst

Nederland telt steeds minder grote kunstverzamelaars. Die conclusie kan worden getrokken uit de top-200 van het Amerikaanse tijdschrift ArtNews, de jaarlijks in de zomer gepubliceerde lijst van ’s werelds grootste en meest actieve kunstverzamelaars.

Viel vorig het echtpaar Renee en Robert Drake (Wassenaar, gespecialiseerd in hedendaagse kunst) al uit de lijst, dit jaar verdwenen Jeanette en Martijn Sanders (Amsterdam, Amerikaanse en Europese kunst na 1980).

In de lijst staan nu nog drie Nederlandse verzamelaars: Joop van Caldenborgh (Wassenaar, moderne en hedendaagse kunst), Marieke en Pieter Sanders (Haarlem, hedendaagse kunst) en Rose-Marie en Eyck van Otterloo (Naples, Florida, 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse schilderkunst).

Martijn Sanders heeft desgevraagd geen idee waarom hij uit de lijst is gevallen. „U belt met de verkeerde, dat moet u aan ArtNews vragen. Mijn vrouw en ik, wij verzamelen nog steeds. Tegenwoordig vooral videokunst.”

Filmster Leonardo DiCaprio hoort tot de 23 nieuwkomers op de alfabetisch gerangschikte lijst. Ook debuteren er grote collectioneurs uit onder meer Brazilië, China en Maleisië in de top-200, net als een sultan uit de Verenigde Arabische Emiraten en een sjeik uit Qatar.