Stybar wint voor de sprinters uit, Martin breekt sleutelbeen

Zdenek Stybar juicht als hij als eerste over de finish komt in Le Havre tijdens de zesde etappe van de Tour de France. Op de achtergrond komen de geklopte sprinters te laat.
Zdenek Stybar juicht als hij als eerste over de finish komt in Le Havre tijdens de zesde etappe van de Tour de France. Op de achtergrond komen de geklopte sprinters te laat. Foto Reuters/Stefano Rallandini

Zdenek Stybar heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. In de finale in Le Havre wist in hij in het kleine slotklimmetje te ontsnappen en voor de groep met sprinters te finishen. Geletruidrager Tony Martin kwam op diezelfde klim ten val, net als Nibali, Quintana en Van Garderen, en brak daarbij zijn sleutelbeen.

In de groep met sprinters was Peter Sagan de snelste, voor Bryan Coquard en John Degenkolb. De eerste Nederlander was Robert Gesink, die als twaalfde over de streep kwam.

Twitter avatar letour Le Tour de France Etape 6 - Victoire de Stybar / Stage 6 - Victory of Stybar https://t.co/04qTzJXF4q

Spektakel op de slotklim

Het klimmetje vlak voor de finish leek van tevoren veelbelovend en voldeed aan die verwachtingen, al was het in negatieve zin. Geletruidrager Martin maakte op de helling een stuurfout, week uit naar binnen en kwam ten val. Daarbij nam hij onder andere Nibali, Quintana en Van Garderen mee en blokkeerde hij de weg voor de rest van het peloton. In de chaos die ontstond wist Stybar te ontsnappen uit de groep die aan de val van Martin wist te ontkomen.

Martin was flink gehavend na zijn val. Het duurde een aantal minuten voordat hij weer op zijn fiets klom en samen met een aantal ploegmaten naar de finish fietste. Na een bezoek aan het ziekenhuis voor een röntgenfoto bleek dat hij zijn sleutelbeen had gebroken.

Twitter avatar tonymartin85 Tony Martin Collarbone is broken. We will discuss further steps.

Het is maar de vraag of hij morgen nog kan opstappen. Mocht dat wel zo zijn, dan rijdt hij opnieuw in de gele trui. Voor het algemeen klassement maakte zijn val niets uit. Omdat het in de laatste drie kilometer gebeurde krijgt hij dezelfde tijd als de groep achter de winnaar.

Bergtrui verwisselt van eigenaar

Aan het begin van de etappe gingen drie renners ervandoor, waaronder de Eritreeër Daniel Teklehaimanot. Hij wist in de lange ontsnapping, die pas 10 kilometer voor de finish eindigde, als eerste boven te komen op drie colletjes van de vierde categorie. Dat leverde hem genoeg punten op om de bolletjestrui over te nemen van Joaquim Rodríguez.

De etappe-uitslag

1. Zdenek Stybar (Tsj) 4.53.46
2. Peter Sagan (Slw) +0.02
3. Bryan Coquard (Fra) +0.02
4. John Degenkolb (Dui) +0.02
5. Greg van Avermaet (Bel) +0.02
[...]
12. Robert Gesink (Ned) +0.02

Het klassement

1. Tony Martin (Dui) 17.19.26
2. Chris Froome (GBr) +0.12
3. Tejay van Garderen (VS) +0.25
4. Peter Sagan (Slw) +0.27
5. Tony Gallopin (Fra) +0.38
[...]
12. Bauke Mollema (Ned) +1.44

    • Sam de Voogt